Evo gdje će stanovati Eric Nelson

Nova rezidencija za novog američkog ambasadora u BiH - zakupnina je dolar godišnje!

Front04.01.19, 09:29h

Nova rezidencija za novog američkog ambasadora u BiH - zakupnina je dolar godišnje!
Ambasada SAD-a je notom obavijestila MVP da, u skladu sa Ugovorom, želi zadržati objekat u Alipašinoj za potrebe rezidencije ambasadora, te da je neophodno izvršiti i određene građevinske radove

 

U objektu koji SAD zakupljuju od BiH i u kojem je ranije bila američka ambasada, nakon renoviranja biće rezidencija američkog ambasadora

 

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak potpisali su 17. decembra aneks Ugovora o zakupu zgrade i zemljišta u sarajevskoj Ulici Alipašina na broju 43 za potrebe Ambasade SAD-a u BiH. Konkretno, u tom objektu, koji je svojevremeno bio dio stare Ambasade SAD-a u BiH, biće nova rezidencija američkog ambasadora u našoj zemlji.

 

Bez obaveze za BiH

 

Prethodno je Informaciju o prijedlogu aneksa Ugovora o zakupu usvojilo Vijeće ministara BiH na 160. sjednici održanoj 3. decembra i dalo saglasnost Ministarstvu vanjskih poslova da zaključi ovaj aneks. Njime se, stoji u pomenutoj Informaciji, omogućava zakupcu da izvrši odgovarajuće građevinske radove na objektu u Alipašinoj 43 kako bi taj objekat bio osposobljen za rezidenciju ambasadora SAD-a.

 

- Aneksom Ugovora dodatno se preciziraju ugovorene strane (BiH i SAD) iz razloga što je osnovni Ugovor potpisan kada je zvanični naziv države bio Republika BiH, što je izmijenjeno Ustavom BiH, te se Aneksom vrši potrebno usklađivanje. Također, Aneksom se preciziraju odredbe koje se odnose na zemljišnoknjižne oznake za predmetni objekat. Na taj način identifikacija se ne vrši samo na osnovu adrese navedene u osnovnom Ugovoru (adresa je podatak koji je promjenjiv, a zemljišnoknjižne oznake su trajne i neophodne kod pribavljanja potrebnih odobrenja za građevinske radove). Važno je napomenuti da se Aneksom Ugovora ne mijenjaju činjenice koje se odnose na pitanje vlasništva predmetne nekretnine, vremena trajanja osnovnog Ugovora i zakupnine, a pri tome zakupac (Ambasada SAD-a) preuzima sve obaveze finansiranja radova na objektu, plaćanja svih naknada u postupku dobijanja potrebnih saglasnosti i dozvola, kao i obaveze po osnovu troškova investicionog i tekućeg održavanja objekta u ugovorenom periodu zakupa, piše u Informaciji koju je usvojilo Vijeće ministara BiH.

 

Ovim aneksom Ugovora se zakupcu omogućava nesmetano korištenje objekta za planiranu namjenu, uz preuzimanje svih pratećih obaveza, a bez stvaranja bilo kakvih obaveza za BiH.

 

Za dolar

 

BiH i SAD su, podsjetimo, još 17. maja 1994. godine potpisale Ugovor o zakupu objekta u Alipašinoj 43 za potrebe diplomatsko-konzularnog predstavništva - Ambasade SAD-a u Sarajevu. Taj je Ugovor potpisan na 50 godina sa mogućnošću produženja za dva daljnja perioda od 50 godina, a ukupno 150.

 

- Zakupnina je utvrđena na simboličnoj razini i iznosi jedan američki dolar (1 USD) godišnje. Ugovorom o zakupu sa Ambasadom SAD-a nije utvrđena mogućnost raskida od vlasnika objekta (BiH), nego samo od zakupca (SAD), piše u Informaciji.

 

Ambasada SAD-a je notom obavijestila MVP da, u skladu sa Ugovorom, želi zadržati objekat u Alipašinoj za potrebe rezidencije ambasadora, te da je neophodno izvršiti i određene građevinske radove.

 

- U svjetlu prijateljskih odnosa dvije zemlje, te uvažavajući činjenicu da BiH nije u mogućnosti raskinuti Ugovor i tražiti povrat nekretnine, a da SAD imaju namjeru zadržati objekat, smatramo potrebnim dozvoliti Ambasadi SAD-a neophodne građevinske radove, napisano je u Informaciji MVP-a BiH.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!