FOTO&VIDEO/ Dekadencija Maršalovih proslava - glamur, ples i ludi šeširi

Josip Broz umjesto Djeda Mraza, u Sarajevu ludo i nezaboravno: Kako su Tito i Jovanka slavili Novu godinu

Nedjeljni magazin01.01.19, 14:23h

Josip Broz umjesto Djeda Mraza, u Sarajevu ludo i nezaboravno: Kako su Tito i Jovanka slavili Novu godinu
Tito je dočeke najčešće provodio na Brijunima, u društvu glazbenika, umjetnika i političara

 

Nova godina je u bivšoj Jugoslaviji državni praznikom proglašena 1955. godine. Umjesto Djeda Mraza centralna 'maskota' trebala je biti djevojka u narodnoj nošnji, simbol nove budućnosti. No razvojem potrošačkog društva i konzumerizma Djed Mraz postao je zvijezda dočeka.

 

Veća zvijezda od njega bio je samo Josip Broz Tito koji je Novu godinu najčešće provodio u Beogradu, u Rezidenciji u Užičkoj 15, u društvu supruge Jovanke i najbližih političkih suradnika. Svakog prvog dana nove godine, 1. siječnjjanuara, na radiju je prenošena poruka kojom je svim građanima čestitao Novu godinu, piše VICE.

 

 

Tito je dočeke provodio najčešće u Srbiji (pored Beograda, jednom u Novom Sadu i jednom u Karađorđevu), ali i u Sloveniji i Hrvatskoj, gdje je inače najviše boravio. Tako je 1961. godinu dočekao u Sarajevu, a 1973. u Miločeru.

 

tito-jovanka-broz-nova-godina-poljubac

 

Omiljeno mjesto za slavlje bili su Brioni gdje je dočekao čak sedam Novih godina. Najčešće su svečane večere bile organizirane u Beloj vili ili hotelu Istra, a 1979. godine u hotelu Neptun.

 


 

Tokom dočeka često su znali posjetiti i neke od organiziranih dočeka na ulicama grada, kao što je npr. bilo u Sarajevu 1961. godine. Glavna mjesta proslave u tim prilikama bile su zgrade izvršnih veća republika, a obavezno bi se posjećivali domovi armije, nekada i radni kolektivi.

 

tito-jovanka-broz-nova-godina

 

Tita su zabavljali istaknuti dramski i glazbeni, te estradni umjetnici. Često ga je nasmijavala Nela Eržišnik, svirao mu orkestar Garde JNA, pjevala Tereza Kesovija, Arsen Dedić, Miro Ungar i mnogi drugi.


 

Protokol je u tim slučajevima bio jako pomno organiziran, detaljno je isplanirana lista gostiju, raspored sjedenja, nastupa i jelovnik. Proslave su bile svečane što se može vidjeti i po odabiru toaleta, no i zabavne, što pokazuju zanimljivi rekviziti poput kartonskih šešira i kapa, pa i kaubojskih šešira, meksičkih šešira, koje je Tito volio nositi.

 

tito-jovanka-broz-nova-godina

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još