ALARMANTNO STANJE, INTERVENTNE MJERE NI NA POMOLU

Opet zastrašujuće zagađenje u Sarajevu: Mjerna stanica unutar Ambasade SAD-a pokazuje 424 AQI, a evo šta kažu naše...

Hronika29.12.18, 09:09h

Opet zastrašujuće zagađenje u Sarajevu: Mjerna stanica unutar Ambasade SAD-a pokazuje 424 AQI, a evo šta kažu naše...
Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćilo je u petak da, i pored povišene koncentracije čvrstih čestica u zraku PM10, na snazi ostaje epizoda "Pripravnost"

 

 

Prema podacima dobivenih iz nekoliko stanica raspoređenih širom Sarajeva, možemo zaključiti da je i  u posljednjem vikendu u 2018. godini, zrak izuzetno opasan za građane.


Stanica za mjerenje kvaliteta zraka unutar zidova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država navodi da je količina P10 čestica u zraku 424 AQI, što spada u kategoriju opasnog zraka.


Mjerna stanica na Bjelavama pokazuje neznatno bolje, ali još uvijek izuzetno nezdravo stanje - 279 AQI. Stanice na Otoci i kod Vijećnice pokazuju vrijednosti 167, odnosno 200 AQI. Ilidža je jutros u najboljem stanju jer je koncentracija štetnih čestica P10 129, što se smatra također nezdravim.


S druge strane, stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćilo je u petak da, i pored povišene koncentracije čvrstih čestica u zraku PM10, na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".


Kako kažu, razlog je što se prema sinoptičkoj prognozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda već u subotu, sredinom dana, očekuje prestanak temperaturne inverzije što će uzrokovati prestanak rasta ili pad koncentracija zagađujućih materija u zraku.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


 Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!