FOTO/ Djevojka na ćilimu

Pojavila se slika gole Mirjane Hrge, navodno snimljena u Sarajevu: Stručnjaci otkrivaju da li je riječ o montaži ili...

Hronika27.12.18, 18:41h

Pojavila se slika gole Mirjane Hrge, navodno snimljena u Sarajevu: Stručnjaci otkrivaju da li je riječ o montaži ili...
Kad nam je u inbox ‘sletjela’ Mirjana Hrga 'ko od majke rođena', na prvi pogled, bez kompjutorske analize, bez pretraživanja lica specijaliziranim kompjutorskim alatima, učinilo nam se da je riječ o fotomontaži. 'Slike gole Mirjane Hrge su lažne', bio je prvi zaključak, piše Maxportal

 

Dan uoči službenog imenovanja 47-godišnje novinarka Mirjane Hrge za savjetnicu predsjednice Republike Hrvatske, kad smo već znali da je potpisana odluka o smjeni Mate Radeljića, hrvatski Maxportal.hr primio je informaciju o suspektnim fotografijama poznate novinarke.

 

Po tim informacijama fotografije su nastale u Sarajevu, a objavom se željelo spriječiti imenovanje na Pantovčak.

 

Mirjana Hrga u petak 21. decembra imenovana je savjetnicom predsjednice Republike Hrvatske za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom Republike Hrvatske.

 

mirjana-hrga-gola-montaza

 

- Kad nam je u inbox ‘sletjela’ Mirjana Hrga 'ko od majke rođena', na prvi pogled, bez kompjutorske analize, bez pretraživanja lica specijaliziranim kompjutorskim alatima, učinilo nam se da je riječ o fotomontaži. 'Slike gole Mirjane Hrge su lažne', bio je prvi zaključak, piše Maxportal.

 

- Ključni argument za takav stav je da iza tijela postoji sjena, koja upućuje na poziciju fotoaparata, a iza glave se ta sjena ne vidi.

 

Dvojica kompjutorskih stručnjaka od kojih smo tražili procjenu fotografije imali su nešto drugačije mišljenje, ali su nakon analize potvrdili da je fotka montirana: “Montaža, ali dobra”, kazao je jedan. Drugi je potvrdio njegov zaključak s nešto drugačijom ocjenom umijeća fotošopera: “Glava je umontirana na tijelo. Ne treba puno da bi se skužilo da je riječ o fotomontaži”.

 

Fotografija, koja je već dobila ime “Djevojka na ćilimu”, je fotomontaža - piše Maxportal.

 

Imenovanjem za savjetnicu Kolinde Grabar Kitarović Hrga je stekla i pristojan broj neprijatelja koji joj žele napakostiti. Pa i na ovakav način pokušati osramotiti i sugerirati da je ucjenjiva zbog neprimjernih fotografija, piše Maxportal.

 

Ostatak teksta čitajte na Maxportal.hr.
 

 

(Maxportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još