VIDEO/ Napeto u Banjaluci, vanredna pres-konferencija

Lukač: Ako se večeras okupe bez odobrenja, ući će u svjestan sukob s policijom! A Dragičeviću poručujem...

Hronika26.12.18, 13:16h

Lukač: Ako se večeras okupe bez odobrenja, ući će u svjestan sukob s policijom! A Dragičeviću poručujem...
U Banjaluci je završila vanredna pres-konferencija MUP-a RS

 

U Banjaluci je završila vanredna konferencija za novinare MUP-a RS, na kojoj su prisustvali ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum.

 

 


Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, pozvao je Davora Dragičevića da se smiri i da dopusti da policija i Tužilaštvo rade svoj posao, javljaju Nezavisne.

 

"Nadam se da će udaljiti od sebe sve one ljude iz kriminalnog i političkog miljea koji ga samo koriste za svoje ciljeve i nanose mu ogromnu štetu", rekao je.

 

Istakao je da je nakon devet mjeseci održavanja skupa ispred grupe 'Pravda za Davida', koji je sve vrijeme bio nelegalan, nije bio prijavljen nikako, odlučeno da se Trg očisti.

 

Rekao je da smo svi "svjedoci da se u zadnje vrijeme sa tog skupa poručuju mnoge uvrede i kletve".

 

Dodao je da su grupu iskoristili neki političari i usmjeravali ih u svom političkom cilju.

 

Ponovio je da je Davoru Dragičeviću poziv za saslušanje pokušao biti uručen, ali je on ignorisao znakove policije da mu isti uruči, te ga je policija nakon toga privela, čijem privođenju se on protivio.

 

Lukač je rekao da je na ulicama Banjaluke juče bila prisutna samo jedinice za podršku i redovna policija, da specijalci nisu bili na trgu ali su bili u pripravnosti ukoliko situacija eskalira.

 

"Došlo je do toga da se počelo prijetiti djeci, egzekucijom djece. Dobili smo stotine poziva građana koji se žale. Trg je zarobljen", istakao je Lukač, te dodao da ostaje do daljnjeg zabrana okupljanja ove grupe.

 

Poručio je da bi grupa "Pravda za Davida" trebala da traži odobrenje za javno okupljanje i da im, ukoliko to urade sa zakonom, niko neće zabraniti da se okupe, ali bez prijetnji i optužbi bilo kome.

 

"Poručujem im da ne dozvole da ih bilo ko zloupotrebljava", naglasio je Lukač.

 

Istakao je da se pokušava na fizički način izazivati policija, "pljuje se po policji, fizički se pokušava ući u Palatu predsjednika i to su stvari koji ne mogu biti tolerisane i niko ne može biti iznad zakona."

 

Na pitanje novinara da li se osjeća odgovornim za prekomjernu upotrebu sile, Lukač je upitao "Ko je prekomjerno upotrebio silu"?

 

Naglasio je da sila nigdje nije prekomjerno upotrebljena i da je sila upotrebljena onoliko koliko je bilo potrebno.

 

Na pitanje novinara da je Davor rekao da će i večeras biti održan skup, Lukač je rekao da moraju tražiti odobrenje za skup.

 

"Ako se okupe bez odobrenja, ući će u svjestan sukob sa policijom", rekao je Lukač, te dodao da neće biti dozvoljeno da se napada policija.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još