Nakon što je Delegacija EU u BiH zatražila hitno objašnjenje hapšenja

Lukač odgovorio Wigemarku: Prvo se informišite, pa onda iznosite stavove u javnost

Front26.12.18, 10:36h

Lukač odgovorio Wigemarku: Prvo se informišite, pa onda iznosite stavove u javnost
Sve aktivnosti, ističu iz MUP-a Republike Srpske, preduzete su po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluk

 

Rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske zahvalilo je Delegaciji EU na interesovanju koje pokazuju za aktivnosti ovog ministarstva u vezi sa slučajem Davora Dragičevića, ali i poručilo da je trebalo prvo da se informišu pa onda da iznose bilo kakve stavove u javnost.

 

U odgovoru iz MUP-a Srpske upućenom šefu Delegacije EU Lars-Gunnaru Wigemarku ističe se da su policijski službenici lišili slobode Davora Dragičevića zbog dokumentovanja krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti jer mu se u više navrata pokušao uručiti poziv za saslušanje koji je on odbio. 

 

"Nakon pritvaranja, Davor Dragičević je na lični zahtjev upućen na ljekarski pregled u Univerzitetski-klinički centar u Banjaluci gdje su nadležni ljekari konstatovali da nema svježih traumatskih povreda što je i navedeno u ljekarskom nalazu", ističe se u odgovoru MUP-a Srpske, upućenom juče Wigemarku, javja Srna.

 

Iz MUP-a su informisali Wigemarka da je nekoliko osoba privedeno u Policijsku upravu Banjaluka s ciljem dokumentovanja krivičnih djela, jer su počinili prekršaje po zakonu o javnom redu i miru. 

 

U odgovoru iz MUP-a Srpske naglašavaju da su pripadnici policije RS tokom jučerašnjih aktivnosti postupali u skladu sa zakonima i Članom 37 paragraf tri Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. 

 

Sve aktivnosti, ističu iz MUP-a Republike Srpske, preduzete su po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka. 

 

Takođe, iz MUP-a Srpske informisali su Wigemarka i da je jedan policijski službenik fizički napadnut tokom jučerašnjih aktivnosti dok je preduzimao službene mjere i radnje, o čemu je obaviješteno Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. 

 

U odgovoru je navedeno da policija nije privela novinara Vladimira Šuška, kako su to objavili pojedini mediji, niti je bilo namjere da se ugrozi novinarsko pravo na izvještavanje. 

 

Iz MUP-a su ponovili da su sve aktivnosti policijskih službenika, koje su juče preduzete, bile u skladu sa zakonom i uz puno poštovanje prava građana. 

 

Iz Delegacije EU juče je saopšteno da budno prate razvoj situacije u Banjaluci i apeluju da svi ostanu mirni i uzdrže se od nasilja. 

 

Ističući zabrinutost povodom situacije u Banjaluci, iz Delegacije EU u BiH navode da su zatražili od MUP-a Republike Srpske "hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih sa pokretom `Pravda za Davida`".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!