Iz Službe za zapošljavanje KS upozoravaju

Pripazite na nova pravila: Evo zašto će nezaposleni u KS biti skinuti s biroa

Hronika25.12.18, 09:43h

Pripazite na nova pravila: Evo zašto će nezaposleni u KS biti skinuti s biroa
Prema novom pravilniku o evidencijama u oblasti zapošljavanja, propisani su rokovi redovnog ličnog javljanja nezaposlene osobe

 

Nezaposlene osobe prilikom javljanja na biro ubuduće moraju potpisati izjavu kojom potvrđuju svoj status na evidenciji nezaposlenih.   

 

Izjavu su obavezni potpisati i potpisuju je pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću. 

 

Ukoliko tačno ne zaokruže odgovarajuće statuse koji su ponuđeni u izjavi te se provjerom utvrdi da ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nezaposlene osobe bit će skinute s evidencije. To je za Avaz potvrdio v. d. direktora Službe za zapošljavanje KS Muhamed Bekto. On je istakao da je obrazac izjave sastavni dio Pravilnika koji je stupio na snagu još u septembru.

 

- Izjave nisu tek sada uvedene, one su bile obavezne i po ranijem Pravilniku o evidencijama u oblasti zapošljavanja. Služba za zapošljavanje, u skladu sa zakonom i u saradnji s nadležnim organima, po potrebi, provjerava tačnosti podataka datih u izjavi, kao i provjeru statusa nezaposlene osobe – kazao je Bekto.


Prema novom pravilniku o evidencijama u oblasti zapošljavanja, propisani su rokovi redovnog ličnog javljanja nezaposlene osobe.

 

- Ako osoba ostvaruje pravo na novčanu naknadu i penzijsko i invalidsko osiguranje, dužna se javiti svakih 30 dana, ako ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje, javlja se svakih 45 dana, a ukoliko ne ostvaruje prava po osnovu nezaposlenosti, javlja se svaka četiri mjeseca – rekao je Bekto.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!