video/ više od 220 mrtvih, šteta ogromna

Kobne dvije minute i 12 sekundi: Ovako je izgledala erupcija koja je izazvala cunami u Indoneziji

Hronika23.12.18, 15:03h

Kobne dvije minute i 12 sekundi: Ovako je izgledala erupcija koja je izazvala cunami u Indoneziji
Stručnjaci vjeruju da je cunami najvjerovatnije pokrenut erupcijom vulkana Anak Krakatau (ili kako je još poznat "dijete Krakataua") koji je izazvao podvodno klizište, koje je potom podiglo džinovski talas



Indonezija je često na meti razornih zemljotresa, čija su posljedica uglavnom pojednako razorni cunamiji, ali sinoćnji talas smrti nije izazvao zemljotres već vulkan.

 

Stručnjaci vjeruju da je cunami najvjerovatnije pokrenut erupcijom vulkana Anak Krakatau (ili kako je još poznat "dijete Krakataua") koji je izazvao podvodno klizište, koje je potom podiglo džinovski talas.


Ovaj vulkan mjesecima unazad bio je aktivan, posljednji put samo dan prije cunamija. Iz indonezijske geološke agencije saopšteno je da je vulkan u petak posljednji put eruptirao i da je erupcija trajala dva minuta i 12 sekundi, stvarajući oblak pepela visok 400 metara. Indonežanske vlasti su preporučile zabrana približavanja krateru na udaljenost manju od dva kilometra.


Prema posljednjim informacijama, broj žrtava premašio je 220, a broj povređenih 840. Broj žrtava mogao bi da poraste, objavile su indonežanske vlasti, s obzirom da se veliki broj ljudi vodi kao nestali.


Posljednji zemljotres koji je pogodio Indoneziju prije sinoćnjeg odnio je više od 2.000 života.

 

Video erupcije pogledajte ovdje

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!