jakoba fincija ne čudi što se niko time ne želi pozabaviti

Devet godina od presude Sejdić - Finci: 'Svako smatra da to neko drugi treba uraditi...'

Front21.12.18, 20:47h

Devet godina od presude Sejdić - Finci: 'Svako smatra da to neko drugi treba uraditi...'
Predsjednika Jevrejske zajednice u BiH i jednog od apelanata Jakoba Fincija ne čudi to što se bh. vlasti već dugi niz godina ne žele pozabaviti ovim pitanjem

 

U subotu, 22. decembra navršit će se tačno devet godina otkako je donesena svima dobro poznata presuda "Sejdić i Finci protiv BiH".


Odlučujući po tužbama Derve Sejdića i Jakoba Fincija, Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu 2009. godine naložio je Bosni i Hercegovini da omogući i pripadnicima nacionalnih manjina da se kandiduju za Predsjedništvo i državni Dom naroda.

 

No, devet godina kasnije ova presuda i dalje nije implementirana, a nije promijenjen ni Izborni zakon BiH kako bi se ukinula diskriminacija.

 

Predsjednika Jevrejske zajednice u BiH i jednog od apelanata Jakoba Fincija ne čudi to što se bh. vlasti već dugi niz godina ne žele pozabaviti ovim pitanjem.

 

U razgovoru za Vijesti.ba, Finci ističe kako je očito da kod nas niko ne smatra da treba izvršavati presude - kako domaćih, tako ni međunarodnih sudova.

 

- Imamo i presudu Ustavnog suda BiH iz 2002. o konstitutivnosti naroda, koja još uvijek u nekoliko kantona nije izvršena. I zašto se onda čuditi da presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. čeka devet godina na izvršenje, a vjerovatno će čekati i još neko vrijeme - rekao nam je Finci.

 

Naglašava kako se niko ne osjeća obaveznim, te da svako smatra da to neko drugi treba uraditi.

 

- Međutim, ovo ne može da uradi niko drugi osim nas samih, odnosno našeg Parlamenta, za koji smo glasali prije nepuna dva mjeseca - potcrtava Finci.

 

Uvjeren je da ćemo, ako naši političari stvarno žele da BiH uđe u EU - a građani ove zemlje to sigurno žele, u konačnici morati da implementiramo tu presudu.

 

- Bez ravnopravnosti svih građana mi jednostavno ne ispunjavamo uslove da postanemo članicom EU. A nećemo to ni postati sve dok smo zemlja koja je u svom Ustavu zapisala da ne poštuje osnovna ljudska prava i da građane čini neravnopravnim, i to ne samo pripadnike nacionalnih manjina, već i konstitutivnih naroda koji ne žive na pravom dijelu njene teritorije - poručuje Finci.

 

Naš sagovornik dodaje da su i konstitutivni narodi diskriminisani jer se Hrvati i Bošnjaci iz RS-a, ali i Srbi iz FBiH ne mogu kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

 

- Tu se radi o nekoliko stotina hiljada ljudi koji su neravnopravni, i normalno je da jednu takvu zemlju Evropa neće da primi u svoje društvo dok te stvari ne popravi. A ispravka je vrlo jednostavna - treba promijeniti dvije rečenice u Ustavu. Upravo je sad pravo vrijeme da se to uradi, kako bismo do narednih izbora mogli usaglasiti i Izborni zakon i tako omogućiti svakom građaninu ove zemlje da bude ravnopravan - zaključuje Finci u razgovoru za Vijesti.ba.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još