branko dokić nakon odluke o povlačenju srpskih ambasadora

Ambasador BiH u Atini: Rekli su da smo nekompetentni i da štetimo RS, hoću da upoznam javnost sa činjenicama...

Front21.12.18, 17:34h

Ambasador BiH u Atini: Rekli su da smo nekompetentni i da štetimo RS, hoću da upoznam javnost sa činjenicama...
Zato je, kaže, i odlučio da demantuje ove navode i upozna javnost s konkretnim činjenicama

 

Ambasador Bosne i Hercegovine u Atini Branko Dokić se, povodom odluke Predsjedništva BiH o povlačenju svih srpskih ambasadora, a na prijedlog srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, oglasio saopćenjem da bi upoznao javnost o stvarnim činjenicama kada je on u pitanju, a koje su, kako navodi, potpuno izvrnute i netačno predstavljene, u pripremnoj fazi pomenute odluke. 

 

Dokić ne dovodi u pitanje samu Odluku, već sve ono što joj je prethodilo. 

 

- Svoje namjere da povuku sve srpske ambasadore Predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH javnost su pripremali opštim diskvalifikacijama poput onih da smo svi profesionalno nekompetentni, da nismo radili u interesu Srba i Republike Srpske, da nismo sarađivali s institucijama Srpske ili da smo „u protekle četiri godine nanijeli više štete Republici Srpskoj nego svi napori međunarodne zajednice i bošnjačke stranke“ - navodi Dokić. 

 

Tvrdi da su, sa stanovišta onog što je za proteklih 18 mjeseci učinio na poziciji ambasadora BiH u Grčkoj, takve ocjene netačne i uvredljive.  

 

Zato je, kaže, i odlučio da demantuje ove navode i upozna javnost s konkretnim činjenicama. 

 

- Pošto se dovode u pitanje rad u interesu Srba i Srpske, te saradnja s institucijama Srpske, akcenat ovog reagiranja je na onom šta sam, kao ambasador BiH u Atini, u proteklih 18 mjeseci, uradio direktno ili indirektno za Srbe i Srpsku. Detaljni, cjeloviti izvještaji postoje u Ministarstvu inostranih poslova BiH u Sarajevu - naveo je Dokić, te pobrojao aktivnosti koje je, zajedno sa saradnicima u Ambasadi, proveo u proteklom periodu. 

 

Na kraju je izrazio i nezadovoljstvo načinom na koji je Predsjedništvo donijelo odluku o razriješenju ambasadora. 

 

- Po principu kolektivnog “zločina” presuđeno je bez saslušanja više od dvadeset ambasadora, za malo više od pola sata. No, nije moje, u ovom trenutku, da se bavim tom “odgovornošću” niti da ukazujem na posljedice takvog rada - saopćio je Dokić.  

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još