nisu ispunjeni uslovi za to

Sud BiH odbio zahtjev za preuzimanje predmeta 'Srećko Trifković'

Hronika20.12.18, 11:00h

Sud BiH odbio zahtjev za preuzimanje predmeta 'Srećko Trifković'
Također je navedeno da Sud BiH nema mogućnost uvida u istražne spise predmeta koji se vodi protiv osumnjičenog Trifkovića, pa samim tim ne raspolaže dokazima niti činjenicama koji su navedeni u prijedlogu odbrane

 

Državni sud odbio je kao neosnovan zahtjev odbrane Srećka Trifkovića, osumnjičenog za ubistvo dva sarajevska policajca, da u svoju nadležnost preuzme postupak koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). 

 

- Vijeće zaključuje da nisu ispunjeni uslovi za preuzimanje. Naime, činjenice i okolnosti na kojima se zasniva dostavljeni prijedlog odbrane, za ovo Vijeće, s obzirom da se predmet vodi pred drugim sudom i tužilaštvom, ni na koji način nisu provjerljive - stoji u rješenju Suda BiH. 

 

Također je navedeno da Sud BiH nema mogućnost uvida u istražne spise predmeta koji se vodi protiv osumnjičenog Trifkovića, pa samim tim ne raspolaže dokazima niti činjenicama koji su navedeni u prijedlogu odbrane. 

 

Advokatice Nina Kisić i Tatjana Savić su uložile žalbu na to rješenje, zbog bitnih povreda krivičnog postupka, Krivičnog zakona i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se rješenje preinači na način da se Sud BiH oglasi nadležnim u predmetu koji se vodi protiv osumnjičenog Trifkovića. 

 

- Jasno je da je prvostepeno vijeće propustilo utvrditi činjenično stanje, na način da bi izvršilo uvid u spis, a na osnovu ovlašćenja koja su propisana Zakonom o krivičnom postupku BiH i Zakonom o Sudu BiH - navedeno je u žalbi odbrane. 

 

Odbrana Srećka Trifkovića je sredinom novembra ove godine od Suda BiH zatražila da preuzme predmet u svoju nadležnost. 

 

Advokatica Nina Kisić je obrazložila da je Tužilaštvo BiH jedino u državi koje ima sredstva i mogućnosti da pravilno i potpuno preduzme sve istražne radnje radi otkrivanja pravog počinioca krivičnih djela za koje se Trifković, kako je kazala, neosnovano sumnjiči. 

 

Trifković je osumnjičen za ubistvo dvojice policajca u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Ubistvo se dogodilo 26. oktobra, kada je pucano na policijsku patrolu. Na mjestu je ubijen policajac Adis Šehović, a teške povrede zadobio je Davor Vujinović, koji je u bolnici podlegao povredama. 

 

Trifković je također pred Sudom BiH, u predmetu “Volan”, optužen zajedno s još 23 osobe zbog sumnje da se radi o organizovanoj grupi u vezi s krađom automobila, krijumčarenjem, daljom prodajom, izmjenom oznaka, iznuđivanjem otkupa i rastavljanjem dijelova ukradenih vozila zbog dalje prodaje. U tom slučaju je pušten da se brani sa slobode.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!