VIDEO/ Potpuno novi pristup dokumentarnom filmu

Šta su snimile kamere u autima: 'The Road Movie' producenta Srđana Šarenca osvojio NFTA 2018 u Los Angelesu

Kultura17.12.18, 13:39h

Šta su snimile kamere u autima: 'The Road Movie' producenta Srđana Šarenca osvojio NFTA 2018 u Los Angelesu
Film je prethodno prikazan u takmičarskom programu „First Appereance“ u okviru prestižnog ferstivala IDFA, a zatim na još 80 filmskih festivala kao što su Hot Docs, True/False, Sarajevski filmski festival

 

Dugometražni dokumentarni film "The Road Movie" (Put) osvojio je nagradu National Film & TV Awards (NFTA) 2018 u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma.


Dodjela nagrada je održana u Globe theater u Los Angelesu.


The Road Movie (Put), reditelja Dimitrija Kalašnikova, koprodukcija je Bjelorusije, Rusije, Srbije, Bosna i Hercegovine, Hrvatske i SAD. 


Domaći producent je Srđan Šarenac (Novi Film).

 

the-road-movie-srdjan-sarenac


Srđan Šarenac ovim riječima je opisao film: „Dugometražni dokumentarni film Ruski film puta je portret Rusije kroz snimke sa kamera koje se nalaze u automobilima. Dosta komičnih i tužnih scena se dogodi na ruskim putevima, od padobranca koji pada na sred autoputa do mlade koja bježi sa svog vjenčanja. Ovaj film prikazuje potpuno novi pristup dokumentarnom filmu jer je sačinjen od video snimaka za koja smo otkupili autorska prava i od njih napravili film. Moglo bi se reći da ovaj projekat nije imao fazu snimanja, nego fazu pronalaska snimaka koja je trajala deset mjeseci, pa zatim montažu za koju nam je trebalo šest mjeseci.“ 


Ovaj je film imao distribuciju u 80 bioskopa širom Sjedinjenih Američkih Država i Kanade uz pomoć Oscilloscope Laboratories i worlds sales agenta, kuće Syndicado. Film je prethodno prikazan u takmičarskom programu „First Appereance“ u okviru prestižnog ferstivala IDFA, a zatim na još 80 filmskih festivala kao što su Hot Docs, True/False, Sarajevski filmski festival.

 


 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!