'Sebičnost i nadmoćnost velikih nad malima'

Susret biskupa Komarice i Inzka: Nedosljedno ponašanje nekih uticajnih sila glede BiH

Front15.12.18, 10:54h

Susret biskupa Komarice i Inzka: Nedosljedno ponašanje nekih uticajnih sila glede BiH
Suglasili su da takvo ponašanje nije znak vjerodostojnosti, nego pokazatelj sebičnosti i nadmoćnosti velikih nad malima. Takvu praksu i ponašanje imitiraju i neki domaći politički dužnosnici

 

Biskup banjalučki Franjo Komarica i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko razgovarali su o, kako je saopćeno iz Tiskovne agencije Banjalučke biskupije (TABB), nedosljednom ponašanju nekih uticajnih europskih i svjetskih sila u vezi sa sadašnjom situacijom i budućnosti Bosne i Hercegovine, njezinih naroda i nacionalnih manjina. 

 

- Suglasili su da takvo ponašanje nije znak vjerodostojnosti, nego pokazatelj sebičnosti i nadmoćnosti velikih nad malima. Takvu praksu i ponašanje imitiraju i neki domaći politički dužnosnici - navodi se u saopćenju. 

 

Visoki predstavnik je, tokom sinoćeg sastanka, pozdravio namjeru monsinjora Komarice i Banjalučke biskupije da u prostorijama samostana i na području oduzeto crkvene imovine, koja bi trebala biti denacionalizirana, u duhu prakse drugih postkomunističkih država, otvori Europski centar za pomirenje, mir, međuvjersku i međunarodnu suradnju. 

 

Izrazio je uvjerenje da bi takav centar veoma dobro došao ne samo za afirmaciju grada Banje Luke, nego i entiteta RS, kao i cijele BiH. 

 

Biskup Komarica je informisao visokog predstavnika o jednom "jedinstvenom jubileju unutar Katoličke crkve u Banjalučkoj biskupiji - 150 godina nazočnosti Europljana u Banjoj Luci u čuvenoj trapističkoj opatiji, odnosno samostanu "Marija Zvijezda“. 

 

Taj jubilej će trajati kroz cijelu iduću godinu. Trapistička opatija je izuzetno zaslužna ne samo za duhovni doprinos, nego i za sveopći civilizacijski, privredni, kulturni, prosvjetni, socijalni, odgojni, obrazovni i zdravstveni razvoj grada Banje Luke i šire regije.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!