Član Predsjedništva BiH poručio

Džaferović: Hrvatski sabor iskazuje nepoštivanje suvereniteta i integriteta BiH

Front14.12.18, 17:57h

Džaferović: Hrvatski sabor iskazuje nepoštivanje suvereniteta i integriteta BiH
Usvajanjem Deklaracije, kojom se tretiraju pitanja izmjena Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, aktuelna vlast Republike Hrvatske krši obaveze koje je preuzela potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma

 

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da se usvajanjem Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH Hrvatski sabor grubo miješa u unutrašnja pitanja i iskazuje nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog intergriteta Bosne i Hercegovine. 


- Kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma Republika Hrvatska je dužna u potpunosti poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i suzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi dovele u pitanje ove vrijednosti. Usvajanjem Deklaracije, kojom se tretiraju pitanja izmjena Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, aktuelna vlast Republike Hrvatske krši obaveze koje je preuzela potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma - istaknuo je Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 


Bosna i Hercegovina, kako je dodao, poštuje suverenitet Republike Hrvatske i pravo Hrvatskog sabora da uređuje unutrašnja pitanja Republike Hrvatske i ne miješa se u ta pitanja, te očekuje jednak odnos i od aktuelnih vlasti Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. 


- Institucije Republike Hrvatske ne mogu rješavati unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini. Institucije Bosne i Hercegovine će rješavati samostalno i suvereno sva pitanja unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine. Pozivam zvaničnike Republike Hrvatske da dobro promisle o svom odnosu prema Bosni i Hercegovini. Ako se nastavi ovakav trend miješanja u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine i trend izbjegavanja rješavanja otvorenih pitanja, kao što su granica, imovina i druga, neminovno će doći do udaljavanja u odnosima. To bi bilo protivno interesima obiju država- kazao je Džaferović.  


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!