foto/ DVA POZNATA LICA i MNOGO NEPOZNANICA

Ko su ovi ljudi: Od fakulteta u Travniku do rukovođenja školama... Upoznajte nove ministre u Kantonu Sarajevo

Front14.12.18, 15:02h

Ko su ovi ljudi: Od fakulteta u Travniku do rukovođenja školama...  Upoznajte nove ministre u Kantonu Sarajevo
Novu Vladu Kantona Sarajeva većinom će, čast izuzecima, činiti široj javnosti nepoznati ljudi....

 

 

U centrali Naše stranke u Sarajevu oko ponoći završio je sastanak predstavnika šest političkih stranaka (SDP, DF, Naša stranka, Naroda i pravda, SBB i NBL), koji su utvrdili imena 12 kandidata za ministre u Vladi kantona Sarajevo.

 

Većinom su, čast izuzecima, u pitanju široj javnosti nepoznata imena... O njihovom kredibilitetu sudit će vrijeme i predstojeći mandati, no čak ni pojedini članovi stranaka "šestorke" nisu zadovoljni podjelom ministarskih pozicija i novim imenima u Vladi KS. Najglasniji u tome, za sada, bio je član SDP-a, poznati bh. umjetnik Damir Nikšić, koji je svu gorčinu izlio u najnovijoj objavi na svom FB profilu, o čemu više možete čitati ovdje.

 

Naša stranka: Forto, Brčić, Mandić

 

edin-forto

 

Kandidat za premijera buduće Vlade je Edin Forto iz Naše stranke, kojeg su građani na izborima 2014. izabrali za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo, te je postao i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Na proteklim izborima takođe je izabran u Skupštinu KS-a.

 

Rođen je 1972. godine u Sarajevu. Bio je dugogodišnji direktor NEXE grupe, jedne od prestižnih kompanija iz građevinskog sektora u BiH. Prije toga je radio kao politički konsultant u New Yorku. 


Završio je Drugu gimnaziju u Sarajevu, a zatim University of North Carolina at Chapel Hill School of Journalism and Mass Communication, smjer Advertising, te Columbia University School of International and Public Affairs, smjer International Finance and Business. 


Biran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo 2014. i 2018. godine, te je bio i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije u mandatu 2014. – 2018. godina. Potpredsjednik je Naše stranke. Oženjen je i otac dvoje djece.

 

Osim premijera, u novoj Vladi KS Naša stranka imat će i dva ministra.

 

lejla-brcic

 

Kandidatkinja za ministarstvo pravde i uprave je Tuzlanka koja živi i radi u Sarajevu, inače kandidatkinja Naše stranke na općinskim izborima 2016. godine za načelnicu sarajevske Općine Novi Grad Lejla Brčić. 

 

Rođena je 1981. godine Tuzli. Diplomirala je 2005. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 


U trinaestogodišnjem aktivnom radnom iskustvu u struci pokazala je izuzetne rezultate i dokazala se kao vrhunska pravnica. Radila je kao pravnica u sektoru predškolskog obrazovanja, finansija (MF Prizma) i zdravstva (Zavod zdravstvenog osiguranja KS). Bila je kandidatkinja Naše stranke za načelnicu Općine Novi Grad Sarajevo na lokalnim izborima 2016. godine. 

 

Lejla je udata i majka je jednog djeteta.

 

srdan-mandic

 

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture trebao bi, prema prijedlogu Naše stranke, voditi Srđan Mandić, inače marketinški konsultant, koji u svojoj biografiji ima tri rukovodeće pozicije. 

 

Rođen je 1972. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu i Drugu gimnaziju. 


Nakon rata upisuje Ekonomski fakultet u Sarajevu na kojem stiče i zvanje magistra ekonomskih nauka iz oblasti marketinga. Završio je i General Management Program na prestižnoj školi za menadžment na Bledu. 


Dosadašnji radni vijek proveo je u kompanijama KLAS, SPRIND i OSLOBOĐENJE, obavljajući različite menadžerske funkcije sve do pozicije direktora preduzeća. Bio je pripadnik Armije BiH. Dobitnik je brojnih priznanja za rad u struci. Danas živi i radi u Sarajevu.

 

Narod i pravda: Bogunić, Bašić, Kovačević i Katica

 

Narodu i pravdi Elmedina Konakovića pripalo je najviše ministarstava - čak četiri.

 

zineta-bogunic

 

Ministarstvo za obrazovanje, nauke, sport i mlade, prema prijedlogu Naroda i pravde, trebala bi voditi Zineta Bogunić, dugogodišnja direktorica Osnovne škole 'Čengić Vila I' u Sarajevu.

 

Rođena je 1956. godine u Šipovu. Diplomirala je 1980. na Odsjeku za srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Magistrirala je na upravljanju u obrazovanju, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2011. godine. Najveći dio radnog vijeka provela je u prosvjeti. Najduže na poziciji direktorice Osnovne škole Čengić Vila I, od 1998. do 2015. godine. 

 

Boravila je u više studijskih posjeta u učestvovala na više stručnih konferencija. Edukatorica je za nastavnike i direktore škola. Koautorica je više knjiga: Pogledi, Škola u pokretu, Gender, perspektiva u nastavi; Financijski priručnik za direktore škola u BiH; Priručnik za direktore, itd.
Članica je Inicijativnog odbora za osnivanje Asocijacije direktora osnovnih i srednjih škola na nivou BiH (u organizaciji OSCE-a), zatim tima u izradi Analize nastavnih planova i programa za devetogodišnje obrazovanje te tima za izradu Strategije razvoja obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo za period 2017-2022.


Rat je provela u Armiji RBiH kao analitičar u Službi vojne bezbjednosti. Ima čin natporučnice.
Udata je, majka dvoje djece i nana troje unučadi 

 

haris-basic

 

Kandidat Naroda i pravde za ministra privrede je Haris Bašić, koji je, između ostalog, obavljao funkcije ambasadora BiH u Kraljevini Danskoj i ima bogato dipomatsko iskustvo.

 

Rođen je 1974. godine u Sarajevu. Na Anglo-američkom univerzitetu u Pragu diplomirao je na poslovnoj ekonomiji. Titulu magistra stekao je iz upravljanja državom i humanitarnih poslova na zajedničkom master programu Univerziteta Sarajevo, “La Sapienza” Rim, Beograd.


Od 2015. do 2018. godine bio je ambassador BiH u Kraljevini Danskoj te nerezidentni ambassador BiH za Litvaniju I Latviju. Od 2010. do 2015. godine bio je savjetnik i šef Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. 


U Centru za međunarodni razvoj Univerziteta New York, USAID projekat podrške parlamentima u BiH  radio je kao ekspert u oblasti istraživanja i edukacije. Predavač iz oblasti poslovne ekonomije bio je na brojnim međunarodnim univerzitetima.


Oženjen je i otac troje djece.

 

amel-kovacevic

 

Narod i pravda dobio je i resor finansija, te će na čelu ovog ministarstva biti Amel Kovačević, koji je vodio nekoliko finansijskih institucija u BiH, a tri godini obavljao je i funkciju bh. ambasadora u Kini. Također, drugi je čovjek BBI banke. Diplomirao je i magistrirao ekonomiju na Međunarodnom islamskom univerzitetu u Maleziji.

 

Rođen je 1972. godine. 
Obrazovanje je stekao na Internacionalnom islamskom univerzitetu u Maleziji gdje je 2000. godine stekao zvanje magistra ekonomije. U Sarajevu je 1991. godine završio Drugu gimnaziju, gdje je bio učenik generacije.


Ključne kompetencije su mu priprema ključnih politika i procedura u cilju izgradnje jakog korporativnog ugleda, rastuće baze klijenata, prepoznavanja poslovnih prilika, praćenja industrijskih trendova te donošenje poslovnih strategija kako bi se ostvario optimalan rast ključnih poslovnih parametara. Postiže izvanredne rezultate u rastu portfolija, prihoda i profitabilnosti poslovnog segmenta u svojoj odgovornosti. Uspješno redizajnira poslovne procese te kreira visoko motivirajuće radno okruženje u cilju unapređenja produktivnosti poslovnog segmenta. Ima dokazano iskustvo u definiranju i implementaciji dugoročnih strategija, vođenju mnogoljudnih timova u kompleksnom i promjenjivom okruženju. 


Svoje kompetencije je dokazao u bankarskom sektoru, diplomatiji i akademskoj zajednici. 
Zadnje radno iskustvo imao je kao direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom u Bosna Bank International. U istoj banci je od 2000. do 2003. godine bio vođa tima za BBI finansiranje. Nakon toga, do 2010. godine radio je kao direktor Bamcard DD Sarajevo, centra za procesiranje, clearing i poravnanje te preusmjeravanje transakcija za 10 komercijalnih banaka u BiH. U Orient Bank DOO Sarajevo radio je kao asistent direktora od 1998. do 2000. godine.


Što se tiče diplomatije, od 2010. do 2013. bio je ambasador Bosne i Hercegovine u NR Kini i Mongoliji. Bilateralna saradnja između BiH i NR Kine podignuta je do tada na najviši nivo s fokusom BiH na kinesku investicijsku mapu. 


Na International University of Sarajevo radio je kao profesor na predmetima Managerial Mathematics, Marketing i Introduction to the Management. Bio je predavač i na The Noel Baker Center for Business and Management Studies, gdje je, također, obnašao i funkciju direktora. 
Amel Kovačević otac je troje djece.

 

admir-katica

 

Admir Katica će, prema prijedlogu NiP-a, preuzeti Ministarstvo unutrašnjih poslova KS. 

Rođen je 1975. godine. Diplomirao je na Fakultetu kriminalističkih nauka a magistrirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Završio je i Londonsku školu za odnose s javnošću LSPR te Media centar Sarajevo i Centar za strateško komuniciranje London. Usavršavao se u odnosima s javnošću i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Austrije. Stručno usavršavanje imao je i na Policijskoj akademiji Baton Rouge, Univerzitet Louisiana te pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

 

Zadnji radni angažman imao je na poziciji šefa Kabineta Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. U Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova radio je kao savjetnik ministra za poslove policije od 2007. do 2010. godine. Od 2004. do 2006. godine radio je kao glasnogovornik Državne agencije za istragu i zaštitu BiH. Šef odsjeka za odnose s javnošću MUP-a Zeničko-dobojskog kantona bio je od 2003. Do 2004. Gdje je, prije te dužnosti, obavljao posao inspektora kriminalističke policije.

 

Admir Katica oženjen je i otac je jednog djeteta.

 

SDP: Filipović, Šteta, Garibija

 

damir-filipovic

 

SDP BiH je predložio Damira Filipovića za ministra prostornog uređenja. Filipović je mlada nada SDP-a, predsjednik Foruma mladih ove partije, te vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaša. Završio je pravni fakultet u Travniku, a aktivno se bavio i karateom - ima crni pojas. Magistrirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.


Damir Filipović rođen je 1986. godine u Sarajevu. Aktuelni je predsjednik Foruma mladih Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) kao i član Predsjendištva i Glavnog odbora najviših organa SDP BiH.


Na proteklim izborima je bio kandidat SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo a obavljao je poziciju vijećnika od 2016. godine u Općinskom vijeću Ilijaš.
U mandatu od 2012. do 2016. godine obavljao je poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Ilijašu.
Filipović je trenutno uposlenik BH pošte u Odjeljenju za pravne, kadrovske i opće poslove. 


Prije političke karijere bio je aktivan u nevladinim i humanitarnim organizacijama, a osnivač je jedinstvene organizacije mladih VETO u Ilijašu. Također je edukator i predavač iz oblasti politike i mladih za razne organizacije civilnog društva.
Damir Filipović je bio uspješan sportista i reprezentativac Bosne i Hercegovine u karateu gdje je osvojio brojna priznanja na međunarodnim takmičenjima.

 

adnan-steta

 

Adnan Šteta kandidat je SDP-a za ministra saobraćaja u Vladi KS. On je dugogodišnji izvršni direktor Konzuma u BiH i bivši direktor Velproa BiH.

 

Rođen je 1980. godine u Mostaru. 
Ekspert je iz oblasti ekonomije s velikim iskustvom u segmentu kriznog menadžmenta i prodaje. Kao konsultant je radio s velikim svjetskim konsultantskim kućama kao što su McKinsey & Company i Horn & Company gdje je radio na projektu spajanja Konzuma i Mercatora nakon što je Agrokor preuzeo Mercator i implementaciji category managementa procesa u Bosni i Hercegovini.


Šteta je proveo jedanaest godina kao uposlenik Agrokorovog koncerna gdje je obavljao poslove  direktora društva Velpro d.o.o. Sarajevo kao i izvršnog direktora i člana uprave Konzum d.o.o. Sarajevo BiH. Pored ovih pozicija, obavljao je i poslove direktora trading i category managementa kao i maloprodaje i marketinga u Konzumu.
Prije prelaska u Agrokorov koncern obavljao je poslove voditelja maloprodaje za bosanskohercegovačku kompaniju Drvopromet d.o.o. Sarajevo kao i za talijanski brend Pitarello.
Svoju radnu karijeru je započeo 1999. godine u italijanskoj Humanitarnoj organizaciji Luciano Lamma gdje je bio voditelj programa i projekata te organizacije kao što je održavanje kontakata sa svim domovima za nezbrinutu djecu u Bosni i Hercegovini.


Za vrijeme obavljanja ovih pozicija u realnom sektoru i humanitarnom radu Adnan Šteta je dobio nekoliko prestižnih nagrada kao što su najmenadžer jugoistočne Evrope i najmenadžer decenije u Bosni i Hercegovini, kao i priznanja za razvoj trgovine u Bosni i Hercegovini i priznanja za razvoj sporta, gdje je važno naglasiti da je svojevremeno bio član Upravnog odbora Fudbalskog kluba Velež.


Veliko iskustvo iz oblasti ekonomije je prepoznato i od strane mnogih organizacija te je često bio predavač na teme kriznog menadžmenta, političke ekonomije, razvoja maloprodajnog tržišta u Bosni i Hercegovini i regiji, razvoja proizvodnje zdrave hrane u Bosni i Hercegovini, kao i o stanju marketinga u Bosni i Hercegovini.


Političku karijeru je započeo 2017. godine i na proteklim izborima je bio kandidat Socijaldemokratske partije BiH za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Aktivno je učestvovao u izradi SDP-ovog izbornog programa u javnoj politici „Plan za ekonomiju i zapošljavanje“.

 

malik-garibija

 

Još jedan SDP-ov ministar bit će Malik Garibija, koji će voditi resor za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, a inače je predsjednik Općinskog odbora SDP-a Stari Grad.

 

Rođen je 1989. godine u Sarajevu, gdje i danas živi sa suprugom. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Tečno govori engleski jezik i poznaje osnove perzijskog.


Nakon završenog studija biva kratko angažovan u timu za organizaciju Sarajevo Business Foruma, odakle profesionalni radni angažman nastavlja u Socijaldemokratskoj partiji BiH, prvo na organizacijskim i PR poslovima, zatim kao Koordinator službe za odnose s javnošću i marketing, a od 2017. godine kao Sekretar za javne politike i političke inicijative SDP BiH. Tokom angažmana u SDP BiH je kao autor i urednik priredio, učestvovao u realizaciji i pokretao desetine javnih politika, političkih inicijativa, zakona i zakonskih izmjena te brojnih sličnih aktivnosti na različitim nivoima vlasti.


U Institutu za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka u Sarajevu angažovan je na međunarodnom projektu BECAN – Balkanska epidemiološka studija o zlostavljanju i zanemarivanju djece. Nakon toga na matičnom fakultetu počinje raditi kao istraživač u Centru za studije o izbjeglim i raseljenim osobama. Ima iskustvo u oblasti PR-a, marketinga i menadžmenta kroz niz povremenih angažmana na različitim projektima za domaće firme i nevladine organizacije.

 

Demokratska fronta: Sofić

 

amela-sofic

 

Kandidatkinja Demokratske fronte za ministricu zdravstva u Vladi KS je liječnica Amela Sofić. Dr. Sofić je radiologinja, a do sada je radila kao ljekar u privatnoj praksi.

 

Rođena je 1964. u Zenici. Članica je Demokratske fronte (DF) od Osnivačke skupštine stranke održane 2013. godine. Od 2017. Koordinatorica je Vijeća za zdravstvo i socijalnu zaštitu Političke akademije DF-a te Odbora za zdravstvo DF-a Kantona Sarajevo.


Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1989. godine. Nakon diplomiranja zapošljava se u Školskom dispanzeru Doma zdravlja u Doboju gdje radi do 1992. godine. Specijalizirala je 2000. godine na Institutu za radiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Na Odjelu za UZ, CT I RTG Kantonalne Bolnice u Travniku radila je do 2004. kad prelazi na Institut za radiologiju KCUS-a na Odjel za probavnu dijagnostiku. 


Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je magistrirala (2008.) i doktorirala (2012). Ostvarila je zavidnu akademsku i naučnu karijeru. Predaje na katedrama za radiologiju i nuklearnu medicinu medicinskih fakulteta na univerzitetima u Tuzli i Sarajevu. Autorica je 26 naučnih radova objavljenih u referentnim međunarodnim naučnim časopisima.


Članica je Udruženja radiologa Bosne i Hercegovine i Evropskog udruženja radiologa. 
Aktivno govori njemački i engleski jezik. 
Posjeduje certifikate iz oblasti zdravstvenog menadžmenta i to: SHCE nivo I operativni menadžment i SHCE nivo II srednji menadžment, koje je stekla nakon završene profesionalne edukacije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

 

Savez za bolju budućnost BiH: Kurić, Jusko

 

ismir-jusko-fena

 

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) iznjedrio je dva poznata imena u politici. Tako će novi SBB-ov ministar za boračka pitanja biti Ismir Jusko, aktuelni ministar saobraćaja i komunikacija BiH, koji je ranije obavljao i funkciju ministra unutrašnjih poslova KS.

 

Rođen je 1971. godine u njemačkom gradu Züttlingenu. Diplomirao je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je postao zaposlenik Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine u Specijalnoj jedinici policije, što je bio sve do 1996. godine.


Nakon toga, od decembra 1996. do marta 2007. godine bio je uposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, gdje je obavljao dužnost šefa tima za antiterorizam. Tokom tog vremena, proveo je pet mjeseci na edukacijama u SAD-u, u posebnim kampovima za antiterorizam, gdje je uspješno završio kurs za borbu protiv terorizma i rješavanje kriznih situacija.


Nakon provedenog vremena u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, Jusko je od 2007. godine počeo obavljati dužnost potpredsjednika uprave i direktor Poslovne jedinice kompanije Sector Security u Sarajevu, što je ostao sve do 2010. godine.


Od 2010. do januara 2013, te ponovo od septembra 2013. do novembra 2014. radio je u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine kao šef Kabineta direktora Agencije za policijsku podršku te kao savjetnik ministra sigurnosti BiH.
Od 24. novembra 2015. godine do 30. marta 2016. godine bio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Nakon toga je, 11. maja 2016. godine, imenovan za novog ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.


Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja iz oblasti sigurnosti i sporta. Član je Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

 

 

mirvad-kuric

 

Mirvad Kurić, poznati sarajevski glumac, ostat će još jedan mandat na čelu Ministarstva za kulturu i sport KS. Ovu funkciju obnaša od 2015. godine. Prije svog ministarskog mandata, u septembru 2015. godine imenovan je za v.d umjetničkog direktora drame u Narodom pozorištu u Sarajevu.

 

Godine 2014. na općim izborima izabran je za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH ispred Saveza za bolju budućnost. Prvi je izabrani zvaničnik koji je kao ministar kulture i sporta rezultate svog rada javno predstavio građanima Kantona Sarajevo. Tokom svoje ministarske karijere kroz budžet Ministarstva kulture i sporta KS zalagao se za uvođenje modela novčane podrške penzionisanim kulturnim radnicima.


Poznati je bosanskohercegovački glumac i prvak drame Narodnog pozorišta. Od 2001. godine stalni je član ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Dobitnik velikog broja priznanja i nagrada za najboljeg glumca kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još