Balkanski 'Narcos'

'Produžena ruka' narko bosa: Ovo su najbliži saradnici Darka Šarića, a jednog od njih su tajne koje je znao koštale života

Hronika13.12.18, 09:40h

'Produžena ruka' narko bosa: Ovo su najbliži saradnici Darka Šarića, a jednog od njih su tajne koje je znao koštale života
Ovaj čovjek ubjen je u kotorskom kafiću "Moka" u maju 2010. godine. On je sumnjičen da je zajedno sa Šarićem i još dvojicom saradnika učestvovao u međunarodnom švrecu gotovo šest tona kokaina

 

Narko - bos iz Pljevalja, Darko Šarić osuđen je na ponovljenom suđenju prvostepenom presudom na 15 godina zatvora kao vođa orgnazovane kriminalne grupe koja je distribuirala i prodavala kokain na području Južne Amerike i Evrope, piše Blic. Paraleno sa tim osuđeni su i njegovi saradnici, na ukupno 285 godina zatvora. Ko su ljudi koji su radili kao produžena ruka ovog narko bosa?

 

U obrazloženju presude, Specijalni sud u Beogradu izjasnio se da smatra da je tokom postupka utvrđeno da je Darko Šarić zajedno sa trojicom svojih najbližih saradnika - Goranom Sokovićem, Željkom Vujanovićem i sada pokojnim Draganom Dudićem Fricem organizovao transport kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine tako što su pripadnicima grupe davali usmene naloge šifrovanom komunikacijom, a ovi su ih izvršavali.

 

GORAN SOKOVIĆ - OSUĐEN NA 15 GODINA U BJEKSTVU

 

Goran Soković označen je kao desna ruka narko-bosa Darka Šarića. Presudom njemu je kao jednom od organizatora kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Evropu osuđen na 15 godina zatvora. Ovaj čovek trenutno je u bjekstvu.

 
Poslije zaplijene 1,8 tona kokaina u Urugvaju, na jahti “Maui”, za njim je Srbija raspisala potjernicu. Po toj potjernici, 2010. je uhapšen u rodnim Pljevljima, ali je pušten nakon četiri dana, jer tada nije postojao sporazum o međusobnom izručenju, a Crna Gora ga nije teretila. Od tada mu se gubi svaki trag.

 

ŽELJKO VUJANOVIĆ - OSUĐEN NA 14 GODINA

 

Brat od tetke Darka Šarića, Željko Vujanović prekjuče je pred Specijalnim sudom osuđen na 14 godina zatvora. Ovaj muškarac označen je kao saorganizator narko-klana koji je djelovao na području Južna Amerika - Evropa. On je uhapšen 15. oktobra 2009. godine tokom akcije "Balkanski ratnik". Kod ovog čovjeka pronađena je bilježnica sa listama troškova i prihoda koju je Tužilaštvu za organizovani kriminal koristila kao glavni adut tokom procesa. Ova bilježnica ujedno je i šifrarnik gdje su stajali nadimci, sinonimi za različite radnje, koje je ova kriminalna grupa koristila tokom djelovanja.

 

DRAGAN DUDIĆ FRIC - UBIJEN

 

Kao jedan od glavnih saradnika Darka Šarića označen je pokojni Dragan Dudić - Fric. Ovaj čovjek ubjen je u kotorskom kafiću "Moka" u maju 2010. godine. On je sumnjičen da je zajedno sa Šarićem i još dvojicom saradnika učestvovao u međunarodnom švrecu gotovo šest tona kokaina. U jučerašnjem obrazloženju presude, Specijalni sud naveo je da smatra da je tokom postupka utvđeno da je Fric zajedno sa Šarićem, Goranom Sokovićem i Željkom Vujanovićem organizovao transport kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine tako što su pripadnicima grupe davali usmene naloge šifrovanom komunikacijom, a ovi su ih izvršavali.


 
Fric je, kako je "Blic" pisao oprao Šariću oko 20 miliona evra preko četiri kompanije sa Maršalskih ostrva. On je koristio kompanije kao garanciju kredita kod Cypriot banke, a novac je zatim ustupao jednom Šarićevom saradniku.


Za njegovo ubistvo vezuje se mnogo kontroverzi. Naime, on se mjesec dana pre ubistva, u aprilu 2010. godine, na Jelovoj gori kraj Užica, sastao sa čitavim nizom istražitelja i inspektora BIA. Ovaj događaj ostaje jedan od misterioznih događaja iz istrage. Da li je Fric nagovjestio da bi mogao postati svjedok protiv Šarića nije poznato, ali je fakat da je svega mjesec dana nakon sastanka ubijen. Zvanično, motiv ubistva nije imao veze sa Šarićem, ali sumnja je ostala. Uz to, svaki trag o ovom sastanku nestao je iz arhive BIA.

 

SARADNIK IZ JUŽNE AMERIKE U BEKSTVU


 
Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana prvostepenom presudom Specijalnog suda u Beogradu osuđen je na 11 godina zatvora kao pripadnik narko - grupe Darka Šarića. Ovaj muškarac nalazi se u bjekstvu od 2011. godine kada je doveden u vezu sa narko - bosom iz Pljevalja. Tokom 2018. godine pojavile su se informacije da je Miša Banana uhapšen u Brazilu, međutim vrlo brzo to je demantovano.


Tokom istrage o djelovanju klana Darka Šarića utvrđeni su brojni kontakti Šarića sa Radulovićem, "biznismenom" koji se poslovima bavio uglavnom u Americi, a koji je često boravio u Srbiji, gdje je imao veze sa uticajnim ljudima iz podzemlja. Optužnicom protiv Šarićeve grupe, a kojom je obuhvaćen i on, stoji da je Radulović od januara 2009. organizovao transport droge brodovima "Verti" i "Golden" tako što je preko svoje ofšor firme "Man Mare" ugovorio prevoz soje iz Argentine kao kamuflažu za transport narkotika po nalogu Darka Šarića i pokojnog Dragana Dudića Frica.


Nadimak Banana ovaj čovjek dobio je zbog masovnog uvoza banana, a sumnja se da su neki od tovara sa tim voćem bili pokriće za šverc droge.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!