Nevjerovatno, ali istinito

Apsurdi na Balkanu: U Srbiji i magarci moraju plaćati TV pretplatu

Hronika09.12.18, 14:49h

Apsurdi na Balkanu: U Srbiji i magarci moraju plaćati TV pretplatu
Tako Sergej Ivanov iz Dimitrovgrada, koji na Staroj planini ima farmu magaraca, plaća TV pristojbu za kuću na selu i za priključak u štali u kojoj su magarci

 

Iako ne gledaju televiziju krave, magarci, pilići i ostale životinje u Srbiji "plaćaju TV pretplatu" svih 12 mjeseci u godini, tvrde srbijanski poljoprivredni proizvođači, prenosi B92. 

 

TV pristojba za javne servise godinama se naplaćuje uz račun za struju poslije "čitanja" podataka na strujomjeru, koji ima većina objekata za stočarsku proizvodnju. 

 

 Tako Sergej Ivanov iz Dimitrovgrada, koji na Staroj planini ima farmu magaraca, plaća TV pristojbu za kuću na selu i za priključak u štali u kojoj su magarci. 

 

 "Konkretno, znam poljoprivrednika u blizini Subotice koji ima 21 hektar voćnjaka s jabukama pod punim sustavima suvremene proizvodnje uključujući mreže, navodnjavanje kap po kap. Ima i sedam dubinskih bunara za navodnjavanje, dakle, sedam električnih brojila i pumpi za eksploataciju – izvora vodosnabdijevanja, što znači da TV pretplatu plaća sedam puta svakog mjeseca", ističe prof. dr. Miladin Ševarlić

 

Upitani kako da se vlasnici štala, ali i farmi, koji u svojim objektima moraju da imaju strujomjere, oslobode dodatnog nepotrebnog troška u vidu TV pristojbe, u EPS-u su za "Politiku" kazali da o tome odlučuje RTS, odnosno RTV za teritorij Vojvodine jer je tako propisano Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate pristojbi za javni medijski servis. 

 

Na osnovu zakona, "Elektroprivreda Srbije" nema pravo ni mogućnost da odlučuje o oslobađanju plaćanja TV pristojbe, napominju nadležni u tom poduzeću. 

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!