Ko je spreman preuzeti vruću stolicu u IZ u BiH

Huseinu ef. Kavazoviću istječe mandat, bira se novi reisu-l-ulema: Ovo su najozbiljniji kandidati

Hronika07.12.18, 20:08h

Huseinu ef. Kavazoviću istječe mandat, bira se novi reisu-l-ulema: Ovo su najozbiljniji kandidati
Nakon što se izabere novi Sabor Islamske zajednice, bit će imenovano tijelo za izbor reisa. Svaki od kandidata mora podnijeti kandidaturu Saboru, koju treba prihvatiti glavna izborna komisija

 


Sabor Islamske zajednice u BiH birat će početkom naredne godine reisu-l-ulemu s obzirom na to da aktuelnom reisu Huseinu ef. Kavazoviću istječe mandat.

 

Kako nezvanično saznaje Dnevni avaz, u utrci za novog čelnika Islamske zajednice bit će aktuelni reis Kavazović, a protukandidati će, kako sada stvari stoje, biti Amir Karić, profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli i bivši član Kavazovićevog kabineta u Muftijstvu tuzlanskom, te Nedžad Grabus, aktuelni slovenski muftija.

 

Pažnja javnosti

 

Kavazović je, kako saznaje Avaz, i dalje favorit da dobije novi mandat zbog naklonjenosti velikog dijela Islamske zajednice. Pitanje je, međutim, ko je spreman preuzeti vruću stolicu u Islamskoj zajednici.

 

Kavazovićev mandat ostat će upamćen po naporima da reformira Islamsku zajednicu, od Vakufske direkcije, preko novog Statuta i Ustava IZ u BiH pa do inkluzije paradžemata u IZ, što je izazvalo najveću pažnju javnosti.

 

nedzad-grabus-amir-karic-husein-kavazovic

 

Kavazović je na poziciju reisu-l-uleme došao kao tuzlanski muftija. Obrazovanje je stekao u Gazi Husrev-begovoj medresi i na prestižnom fakultetu El-Azhar u Kairu, a zvanje doktora na Fakultetu islamskih nauka prije dvije godine.

 

Amir Karić, osim angažmana na Pravnom fakultetu u Tuzli, trenutno obavlja i funkciju u Nadzornom odboru “BH Pošte”, a obrazovanje je, osim na Fakultetu islamskih nauka, stjecao i na Fakultetu političkih nauka, gdje je postao doktor nauka. U Islamskoj zajednici obavljao je više pozicija, što ga čini izuzetno kvalificiranim kandidatom.

 

Profesor akaida

 

Nedžad Grabus aktuelni je muftija Islamske zajednice u Sloveniji. Na Fakultetu islamskih nauka radi kao profesor akaida, a u više navrata bio je i član Sabora IZ. Treba podsjetiti da se njegovo ime u medijima najviše spominjalo kao potencijalnog protukandidata Huseinu Kavazoviću. Kao kandidat za reisa pojavio se i 2012. godine, kad je Husein Kavazović pobijedio s nekoliko stotina glasova razlike.

 

Kako će se glasati

 

Nakon što se izabere novi Sabor Islamske zajednice, bit će imenovano tijelo za izbor reisa. Svaki od kandidata mora podnijeti kandidaturu Saboru, koju treba prihvatiti glavna izborna komisija. Izborno tijelo bit će prošireno članovima koje delegiraju medžlisi, koji će, u konačnici, izabrati novog reisa.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još