Ambasadorica Maureen Cormack na oproštajnom prijemu

Ljepota zemlje, ljubaznost i mudrost građana bit će moja najupečatljivija sjećanja... Ipak, ove stvari tjeraju ljude dalje od BiH...

Front07.12.18, 19:47h

Ljepota zemlje, ljubaznost i mudrost građana bit će moja najupečatljivija sjećanja... Ipak, ove stvari tjeraju ljude dalje od BiH...
Donosimo vam govor odlazeće američke ambasadorice u BiH, Maureen Cormack, koji je održala na oproštajnom prijemu

 

 

Dame i gospodo, predsjednici, ministri, drage kolege,

 

prije svega, želim reći hvala svakome od vas – što ste ovdje večeras, hvala za vaše partnerstvo u ove posljednje četiri godine.

 

Želim se iskreno zahvaliti:

 

Onima iz organa vlasti na svim nivoima koji su radili s nama na napretku Bosne i Hercegovine.

 

Građanima koji su imali hrabrosti da istupe i predvode procese poboljšanja situacije u vašoj zemlji.

 

Kolegama iz međunarodne zajednice koji su nastojali pomoći napredovanju BiH na njenom odabranom putu ka evroatlantskim institucijama.

 

Kao i mom sjajnom timu u Američkoj ambasadi u Sarajevu za vrijedan rad i posvećenost budućnosti njihove zemlje i odnosima između SAD i BiH.

 

Dok se spremam da napustim ovu zemlju nakon skoro četiri godine, nosim u sebi spoznaju o sjajnim potencijalima BiH. Ljepota ove zemlje i ljubaznost i mudrost njenih građana bit će moja najupečatljivija sjećanja. Razvoj ekonomije, napredovanje u oblasti turizma, korak naprijed ka NATO do kojeg je došlo baš ove sedmice, važni koraci ka Evropskoj uniji – sve ovo jasno pokazuje da ova zemlja može napredovati.

 

Ono što je podjednako jasno – i vama svima ovdje – jeste da su prepreke i dalje značajne i uglavnom postoje unutar BiH. Politička manipulacija i korupcija, retorika koja potiče strah i hrani nacionalizam, prevelik i skup javni sektor koji ne pruža skoro nikakve usluge građanima – sve su ovo stvari koje tjeraju ljude dalje od ljepote i potencijala koje ima Bosna i Hercegovina.

 

Značajan uspjeh sve veće bosanskohercegovačke dijaspore u svijetu jasno pokazuje da problem nije u građanima ove zemlje – jer su oni talentovani, vrijedni i izuzetno uspješni kada su u pravom okruženju. Ne, problem je u korumpiranom političkom i ekonomskom okviru uspostavljenom od strane previše političara koji nastoje destabilizirati zemlju da bi po svaku cijenu ostali na vlasti zarad lične dobiti i protekcije.

 

I sada, u ovakvom kontekstu, kakvu budućnost ja želim za Bosnu i Hercegovinu?

 

Želim da se istaknu lideri koji istinski predstavljaju građane, a ne sebe, i koji imaju hrabrosti – jer će ona biti potrebna – da konačno pokrenu pravu kampanju protiv korupcije – sam taj korak bi odmah transformisao budućnost ove zemlje nabolje.

 

Želim da se roditelji, učenici, ministri i svi građani kojih se to tiče okupe i rade zajedno da bi se mladim ljudima u BiH pružilo obrazovanje koje ih priprema za radna mjesta 21. stoljeća, koje ih podučava da kritički razmišljaju, obogaćuje njihovu kulturološku, lingvističku i vjersku raznolikost i spaja ih u istim učionicama da bi gradili zajedno svoju zajedničku budućnost.

 

Želim da institucije kulture, poput Zemaljskog muzeja, budu finansirane, da dobiju odgovarajući status i podršku da bi se svim građanima BiH dala prilika da shvate da se čvrsta zajednička budućnost gradi na zajedničkoj prošlosti.

 

I želim da BiH napreduje na svom putu ka EU I NATO – da se lideri okupe oko reformi, bilo ekonomskih, socijalnih ili političkih – koje ustvari predstavljaju rješenje problema BiH, grade ekonomiju zasnovanu na privatnom sektoru, rješavaju strukturalna politička pitanja i donose normalnost i stabilnost, a ne krizu i nesigurnost, želim takvo okruženje u cijeloj zemlji.

 

I na kraju, iako to nije najmanje važno, želim svim građanima zajedničku budućnost u kojoj će vladati mir, prosperitet i sreća u ovoj prelijepoj zemlji koju sam zavoljela.

 

Mnogo hvala svima, poručila je u svom govoru ambasadorica Maureen Cormack.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još