Stiglo detaljno pojašnjenje

Reakcija Ambasade SAD na tvrdnje da ćevabdžinice zagađuju zrak: Ovo je smiješna i naučno neutemeljena optužba

Hronika07.12.18, 09:48h

Reakcija Ambasade SAD na tvrdnje da ćevabdžinice zagađuju zrak: Ovo je smiješna i naučno neutemeljena optužba
Brojni stručnjaci za praćenje kvaliteta zraka pri Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA) pregledali su lokaciju na kojoj je postavljena oprema za praćenje kvaliteta zraka u Ambasadi SAD

 

Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo o kvaliteti zraka u Kantonu Sarajevo, član stručnog tijela za provedbu plana interventnih mjera u Kantona Sarajevo Plamenko Tais je prezentirao informaciju o kvaliteti zraka u Kantonu Sarajevo. Tais se osvrnuo na podatke o zagađenosti zraka Ambasade Sjedinjenih Američkih država kazavši da je "mjesto postavljanja analizatora američke ambasade veoma upitno zbog jednog značajnog izvora prašine koji se nalazi u blizini ćevabdžinice".

 

- Ona vrlo često strašno puno emituje prema američkoj ambasadi. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američke ambasade nije u skladu sa našim standardima, naveo je Tais što je izazvalo mnogo reakcija u Skupštini KS, ali i među građanima Sarajeva, posebno na društvenim mrežama.

 

Na ovakve tvrdnje Taisa zatražili smo komentar Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, piše N1.

 

- Ovo je smiješna i naučno neutemeljena optužba. Čak i ako laički posmatramo 'dobre i umjerene' rezultate mjerenja kvaliteta zraka u danima kada su okolni restorani otvoreni, kao i 'opasne' nivoe zagađenosti u periodima kada su restorani zatvoreni, logičan zaključak se sam nameće. Brojni stručnjaci za praćenje kvaliteta zraka pri Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA) pregledali su lokaciju na kojoj je postavljena oprema za praćenje kvaliteta zraka u Ambasadi SAD, i ona je u skladu je sa strogim smjernicama EPA, opisanim u Code of Federal Regulations, što se tiče visine na kojoj je postavljen monitor, protoka zraka oko njega, udaljenosti od ceste i drugih izvora zagađenja", naveli su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

 

Koristeći podataka o smjeru vjetru koje je dostavio Federalni hidrometeorološki zavod, EPA stručnjaci izračunali su da će dominantni smjer vjetra nositi emisije iz restorana u suprotnom smjeru od kompleksa ambasade SAD-a.

 

"U mjesecu novembru, primjerice, vjetar je nosio emisije iz restorana prema monitoru manje od 10 posto vremena. Naučnici iz EPA-e procjenjuju da će pomenuti restoran vrlo malo doprinijeti postotku koncentracija PM 2.5. Osim toga, uzimajući u obzir udaljenost, emisije čestica iz restorana do monitora bi se najvjerovatnije raspršile", stoji u odgovoru.

 

Kako navode, uređaj kojim se prati kvalitet zraka je MetOne BAM 1020. Ova sofisticirana oprema koristi se u američkim ambasadama i konzulatima širom svijeta, a istu tehnologiju koristi i Federalni hidrometeorološki zavod i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za njihova mjerenja PM 10.

 

- Za razliku od lokalnih monitora, monitor u Ambasadi SAD mjeri nivo sitnih čestica (PM2.5) i objavljuje podatke o njima. To su jako sitne čestice koje prodiru duboko u respiratorni sistem i imaju ozbiljne posljedice po zdravlje. Mjerenja PM10 uključuju mjerenja PM2.5, kao i mjerenja većih čestica, tzv. 'grube' frakcije (čestice 2.5 do 10 mikrometara). Zato na očitanje monitora za PM10 utiču i izvori velikih čestica, poput prašine, stoji u odgovoru Ambasade SAD za N1.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!