nakon napuštanja sastanka s delegacijom uo pic-a

Miro Lazović: Dodikovo ponašanje je skandalozno, nije dorastao da bude član Predsjedništva BiH...

Front05.12.18, 15:26h

Miro Lazović: Dodikovo ponašanje je skandalozno, nije dorastao da bude član Predsjedništva BiH...
Istakavši da je BiH „državna zajednica sastavljena od dva entiteta“ i da je RS njen dio, te da prema tome „zastava RS-a mora biti istaknuta“, Dodik je naprasno napustio sastanak

 

Potpredsjednik SDP-a BiH i nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović ocijenio je skandaloznim ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je danas iznenadno napustio sastanak s delegacijom UO PIC-a.


Nakon što je otvorio sastanak u zgradi Predsjedništva BiH, kojem prisustvuju i dva druga člana kolektivnog šefa države Željko Komšić i Šefik Džaferović, Dodik je prisutnima poručio da nisu ispunjeni osnovni uslovi za njegovo održavanje, jer u sali nije bila istaknuta zastava manjeg bh. entiteta, koji on predstavlja.


 
Istakavši da je BiH „državna zajednica sastavljena od dva entiteta“ i da je RS njen dio, te da prema tome „zastava RS-a mora biti istaknuta“, Dodik je naprasno napustio sastanak.


 
- Ovo je skandalozan nastup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji u kontinuitetu manipuliše s Dejtonskim mirovnim sporazumom - kaže Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.


 
Naš sagovornik naglašava da BiH nije sastavljena, već da se sastoji od dva entiteta, što potvrđuje tezu da je BiH unijela svoju državnost u Dejtonski sporazum, a da su entiteti tvorevine nastale u toku agresije na BiH.


 
- Čin napuštanja današnjeg sastanka pokazuje da Dodik nije dorastao da bude član Predsjedništva BiH - govori Lazović.


 
Svoje nezadovoljstvo i neslaganje s nekim stvarima, nastavlja Lazović, Dodik može izraziti kroz inicijative za izmjene zakonskih i ustavnih odredbi, dok je sve drugo manipulacija.


 
- Međunarodna zajednica konačno bi morala uvidjeti s kim ima posla - dodaje Lazović.


 
Kaže kako je priželjkivao da će Dodik dolaskom u Sarajevo promijeniti svoju politiku koja bi bila u funkciji jačanja države BiH, ali i RS-a, jer jaka RS može biti samo u jakoj državi BiH.


 
- Međutim, nastavak njegove politike alarm je za međunarodnu zajednicu, jer je ona tvorac ovakvog Dejtonskog sporazuma i ovakvog Ustava, i ona se na neki način mora suočiti s onima koji opstruiraju potpunu realizaciju tog sporazuma - zaključuje Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još