Ministar Čedomir Lukić tvrdi da su za sve krivi mediji!

Sarajevo nije najzagađeniji grad na svijetu! Uzbuna je nastala nakon saopćenja Ambasade SAD-a...

Hronika05.12.18, 13:10h

Sarajevo nije najzagađeniji grad na svijetu! Uzbuna je nastala nakon saopćenja Ambasade SAD-a...
Smatra da u Kantonu Sarajevo situacija nije bila takva da se moralo evakuisati stanovništvo

 

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, razmatrajući probleme u vezi sa zagađenošću zraka, na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ocijenio je da su pojedinačna mala ložišta najveći zagađivači te je potrebno napraviti novu analizu koja će pokazati koji je stvarni procenat uticaja saobraćaja na kvalitet zraka.  

 

Odgovarajući na pitanja zastupnika, podsjetio je da je mjera "par nepar" još uvijek prisutna u aktuelnom važećem Planu interventnih mjera.   

 

- Ovu mjeru smo koristili prije dvije godine kada je proglašena mjera uzbune. Niko nije shvatio da je mjera podrazumijevala smanjenje broja vozila na ulicama zbog problema prašine, a ne zbog zagađujućih čestica - rekao je Lukić. 

 

Po njegovom mišljenju, mediji su doprinijeli uzbunjivanju građana nakon saopćenja Ambasade SAD-a. 

 

- Njihove preporuke nisu u skladu sa našim propisima. Oni su saopćili da je Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu što nije tačno - dodao je Lukić. 

 

Smatra da u Kantonu Sarajevo situacija nije bila takva da se moralo evakuisati stanovništvo. 

 

Naznačio je da je prilikom izmjena i dopuna Plana interventnih mjera zauzet stav da će biti izvršene korekcije graničnih vrijednosti zagađujućih čestica.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još