Poznati glumac treći put odselio iz BiH

Davor Janjić napustio Sarajevo: Pitajte u Kantonu zašto sam odnedavno srbijanski glumac! Sve sam pokušao, ali...

Kultura04.12.18, 20:06h

Davor Janjić napustio Sarajevo: Pitajte u Kantonu zašto sam odnedavno srbijanski glumac! Sve sam pokušao, ali...
Janjić, koji je glumačku slavu stekao ulogama Nihada u filmu „Ovo malo duše“ i Martina Kujundžića“ u filmu „Život sa stricem“ govorio je o sjajnoj glumačkoj karijeri, stanju u kulturi, te o tome zašto vrlo rijetko istupa u medijima

 

Davor Janjić je rođen u Tuzli 18. novembra 1969. godine. Studirao je filmsku glumu u Studiju za mlade glumce i na Akademiji u Sarajevu. Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljeja 212 u Beogradu. Od 1991. do 1996. je boravio u Londonu, a od 1997. živi i radi u Sloveniji.

 

Janjić nije od onih koji se svakodnevno mogu vidjeti u medijima ili što bi naš narod rekao „iskaču iz paštete“. Zašto je to tako?

 

- Mogao bih duhovito odgovoriti na vaše pitanje, ali pokušajmo biti ozbiljni. Za bilo kakav javni govor mora postojati razlog. Ne vidim da bi doprinio kvalitetnoj raspravi o bilo čemu, jer beznačajna manjina sluša. Zato mislim da je "glupo" javno se obraćati.

 

Iako je u dugoj glumačkoj karijeri odigrao veliki broj značajnih uloga, Janjić kaže da ne može izdvojiti neku koju bi mogao smatrati najdražom.

 

- Nemam najdražu ulogu, jer ne gledam na te stvari tako. Meni je vrlo važan proces. Dakle, kako napraviti ulogu. Samo radom na njoj. Mogao bih možda izdvojiti ulogu u filmu "Granica" Zorana Maširevića, kada sam prvi put postao svjestan važnosti svoga zanata. U stvari, svaki film sa ljudima koji znaju svoj posao mi je jednako važan.

 

Svakog glumca neka uloga obilježi po kojoj ga publika pamti cijelog života. Jedna od uloga koja je obilježila Janjićevu karijeru svakako je uloga Nihada u filmu „Ovo malo duše“. Koliko je Nihad utjecao na glumačku karijeru Davora Janjića?

 

- Nihad je slučajnost, koja potvrđuje pravilo - kaže Davor.

 

davor-janjic-nihad-ovo-malo-duse

Davor Janjić u ulozi Nihada u filmu 'Ovo malo duše'

 

Kada je premijerno prikazan film „Život sa stricem“ u kojem je igrao jednu od glavnih uloga, mediji u bivšoj državi pisali su kako je Jugoslavija u Janjiću dobila svog Jamesa Deana. Kako s s distance od tridesetak godina gledate na tu ulogu?

 

- Jedna od uloga, s tim da sam upoznao nekoliko velemajstora koji su me puno naučili - dodaje Janjić.

 

Većina glumaca ima nekog ko je najviše utjecao na njihovu glumačku karijeru. Janjić ističe kako je i on imao glumačkog uzora.

 

- Imao sam uzora, i još ga imam. Janez Škof!

 

Kako ocijeniti današnje stanje u kulturi u odnosu na ono u bivšoj državi?

 

- Užas - kratak je Janjić.

 

Janjić je rođen u BiH, odrastao je i školovao se u BiH, trenutno živi u Sloveniji. Kako vas možemo smatrati, bosanskim ili slovenskim glumcem?

 

- Ja sam odnedavno srbijanski glumac, koji živi i radi u Sloveniji. Pitajte tamo, u KS, zašto je to tako. Razlog je "naša" administracija, ako uopšte postoji. Zdravstveno, socijalno, status slobodnog umjetnika. Srbijanci su to riješili u sekundi, "naši" nikad. Ma dali bi i Hrvati, Makedonci, Slovenci, whoever, ali ovi su mi bili najbliži. Meni je to svejedno. Ne ljutim se ja ni na koga, samo j..i ga, spakuješ se i odeš. Meni je ovo treći put da odlazim. Sve sam pokušao, ali...

 

Na kraju razgovora za Patriju Davor Janjić kaže kako trenutno radi sa Draganom Živadinovom.

 

- Radim sa Draganom Živadinovom. Uživam u pametnim ljudima oko sebe - zaključuje Janjić.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još