NEVIĐENA CENZURA NA DJELU/ UDAR NA SLOBODU MIŠLJENJA

Skandal zbog 'neprimjerenih' ilustracija Alije Izetbegovića: TVSA ograđuje se od urednice jer nije prijavila gosta emisije!

Mediji04.12.18, 09:27h

Skandal zbog 'neprimjerenih' ilustracija Alije Izetbegovića: TVSA ograđuje se od urednice jer nije prijavila gosta emisije!
Da stvare bude još gora, urednica se poziva na odgovornost ne zato što je zakazala profesionalno, već zato što prethodno nije prijavila svog gosta, što valjda znači da bi ga "neko odozgo" prije ulaska u studio provjerio te njegov dolazak zaustavio ili odobrio. Drugim riječima - izvršio cenzuru

 

Nevjerovatno, ali nažalost istinito... Na Televiziji Kantona Sarajevo podigla se nova prašina, no ovoga puta zbog gostovanja svjetski priznatog i nagrađivanog bh. strip crtača Filipa Andronika, čiji se crteži očito nisu svidjeli "nadzornim tijelima" te se urednica Enisa Skenderagić poziva na odgovornost.

 

Da stvare bude još gora, urednica se poziva na odgovornost ne zato što je zakazala profesionalno, već zato što prethodno nije prijavila svog gosta, što valjda znači da bi ga "neko odozgo" prije ulaska u studio provjerio te njegov dolazak zaustavio ili odobrio. Drugim riječima - izvršio cenzuru prije nego što se kamere uključe i sve bi bilo uredu!


Međutim, to se nije desilo i skandal je na pomolu... A TVSA se ponizno ograđuje od svoje urednice te se u saopćenju koje je tim povodom ova tv kuća izdala navodi sljedeće:     


"Nadzorni odbor i Uprava TVSA se ograđuju od sadržaja emitovanog u emisiji „Dobre vibracije“, a vezano za gostovanje strip crtača Filipa Andronika, te svih strip ilustracija prezentiranih tokom razgovora vođenog sa njim.


Urednica revijalnog programa TVSA Enisa Skenderagić, ignorisala je ovog puta Odluku Uprave da za svaku emisiju mora dostaviti imena gostiju, tako da niko osim nje nije znao da u emisiju „Dobre vibracije“ kao gost dolazi strip crtač Filip Andronik.


U njegovom stripu „Super junaci u posjeti Bosni i Hercegovini“, predstavljenom tokom emisije, nalaze se krajnje neprimjerene ilustracije i shodno etičkom kodeksu neprihvatljive za javnost, odnosno naše gledaoce.


Uprava TVSA će na zahtjev Nadzornog odbora pokrenuti hitni postupak za utvrđivanje odgovornosti urednice Enise Skenderagić, a u skladu sa odredbama Zakona o radu.


Izvinjavamo se cjelokupnoj bh. javnosti, i svima koji su na krajnje podrugljiv način prikazani u ilustracijama prezentiranim tokom emisije „Dobre vibracije“. Posebno izvinjenje upućujemo porodici rahmetli prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića zbog prikazane ilsutracije, kojom je na degutantan način ismijan njegov lik i djelo, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopštenju koje potpisuje direktorica Edina Fazlagić.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još