PREDSJEDNIK SRBIJE POSLAO PISMO

Nije došao po nagradu: Aleksandar Vučić u Veneciji ovjenčan 'Zlatnim lavom za mir'

Front01.12.18, 20:19h

Nije došao po nagradu: Aleksandar Vučić u Veneciji ovjenčan 'Zlatnim lavom za mir'
Vučić je u pismu pročitanom pred sudionicima svečanosti u Veneciji naglasio kako je nagrada dokaz da u Srbiji i cijeloj regiji postoji "tiha, bezimena većina, koja hoće mir, koja ga doživljava kao uvjet svih uvjeta, kao nasušnu potrebu, i koja želi da poslije stoljeća smrti nastupi nova era, ona u kojoj je vrlina roditi, i živjeti, pomoći, izliječiti, a ne više ubiti, i ne više - umrijeti"


 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dobitnik je ovogodišnje međunarodne nagrade Zlatni lav za mir, ali nije došao u subotu na svečanost dodjele u Veneciji zbog situacije na Kosovu i krize izazvane carinskim mjerama Prištine, pišu beogradski mediji. 


 Premda je u petak iz Vučićeva ureda najavljeno da će danas putovati na svečanu dodjelu u Veneciju, nagradu je umjesto njega primio veleposlanik Srbije u Italiji Goran Aleksić. Veleposlanik je pročitao pozdravno pismo srbijanskog predsjednika u kojemu poručuje da nagrada pripada "svim onim ljudima u Srbiji koji su ga obvezali da radi u interesu mira". 


 Vučić je u pismu pročitanom pred sudionicima svečanosti u Veneciji naglasio kako je nagrada dokaz da u Srbiji i cijeloj regiji postoji  "tiha, bezimena većina, koja hoće mir, koja ga doživljava kao uvjet svih uvjeta, kao nasušnu potrebu, i koja želi da poslije stoljeća smrti nastupi nova era, ona u kojoj je vrlina roditi, i živjeti, pomoći, izliječiti, a ne više ubiti, i ne više - umrijeti". 


 On navodi u pismu da je Zlatni lav za mir nagrada koja je namijenjana svim ljudima "bez imena, bez slave, nepoznatima, tihim i dobrim ljudima u Srbiji", koji su ga obvezali da traži mir i u tome podržali, dajući mu snagu. 


 "Obvezali su me da to radim tako da oni, na kraju, budu nagrađeni. Ne samo ovim Zlatnim lavom, nego mirom", poručio je Vučić, prenosi Hina. 


 Nekadašnji šef talijanske diplomacije Franco Frattini, koji je nazočio ceremoniji u Veneciji, ocijenio je da su napori koje je Vučić uložio u normalizaciju odnosa s Prištinom, unatoč "provokacijama i agresivnom stavu nekih susjeda", jedan od razloga što mu je dodijeljena nagrada Zlatni lav za mir. 


 Frattini, kojega je Vučić javnosti predstavio kao svog savjetnika u vrijeme dok je obnašao dužnost potpredsjednika srbijanske vlade, rekao je da je odluka o dodjeli nagrade Vučiću donesena iz tri razloga. 


 "Zato što je uspio uspostaviti osobne i institucionalne odnose Srbije s najvažnijim svjetskim vođama na međunarodnoj političkoj sceni, zato što je od Srbije napravio stup stabilnosti i sigurnosti u cijeloj regiji i zbog njegove sposobnosti da preokrene pasivnu ekonomiju Srbije u ekonomski rast", kazao je Frattini u izjavi Tanjugu.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!