završen sastanak lidera hdz-a i sda u mostaru

Čović: Pretvoren sam u osobu koja mrzi muslimanski svijet... Izetbegović: Imamo obavezu da idemo zajedno...

Hronika30.11.18, 17:12h

Čović: Pretvoren sam u osobu koja mrzi muslimanski svijet... Izetbegović: Imamo obavezu da idemo zajedno...
Kako je kazao neće se praviti koalicija radi "fotelja" i da će vlast biti formirana onda kada se potpiše "dokument"

 

U Mostaru je završen sastanak kojom su prisustvovali predstavnici Hrvatske demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije predvođen njihovim liderima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem. Po okončanju sastanka je Čović poručio da je "u posljednjih godinu dana pretvoren u osobu koja mrzi muslimanski svijet" - piše N1.

 

"Razgovarali smo o političkoj situaciji i implementaciji izbornih rezultata. Razgovarali smo na način da tražimo rješenja koja bi trebala osigurati dugo očekivanu implementaciju izbornih rezultata. Vrlo jasno sam kazao da je nastojanje Hrvatske demokratske zajednice izraženo kroz zajedničke stavove Hrvatskog narodnog sabora. Želimo razgovarati s bošnjačkim partnerima da vidimo evropsku partnerstvu ovih prostora", rekao je Čović i dodao:

 

"Prva točka reformske ili evropske agende treba biti Izborni Zakon".

 

Kako je kazao, neće se praviti koalicija radi "fotelja" i da će vlast biti formirana onda kada se potpiše "dokument".

 

"Pretvoren sam u osobu koja mrzi muslimanski svijet i narod. To je produkt nečije politike da bi se nešto uradilo", kazao je Čović dodavši da je više puta za govornicom govorio da su njemu Bošnjaci braća i kumovi. 

 

"Nama treba čestit odnos između politika, naših, ali svakako između hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ja sam zadnji koji će napraviti štetu bilo kojem Bošnjaku", poručio je Čović.

 

On je ukazao da će u narednom periodu razgovarati sa predstavnicima drugih stranaka, i da je Hrvatskoj dmeokratskoj zajednici svejedno ko je partner s bošnjačke strane.

 

Poručio je da treba izaći iz okvira rata, gdje "nas neko stalno uvlači", te da će osigurati legitimno predstavljanje naroda.

 

"Ne treba se ponašati kao zadnje dvije godine. Nismo znali ko je kome partner, ko je većina", zaključio je Čović.

 

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon sastanka sa Draganom Čovićem i delegacijom HDZ-a u Mostaru, kazao je da te dvije stranke imaju obavezu da budu zajedno.

 

"HDZ i SDA su dugo koalicioni partneri. Predstavljaju dva naroda u BiH. SDA je dobila podršku relativne većine Bošnjaka, a HDZ apsolutnu većinu Hrvata. Imamo obavezu da idemo zajedno", poručio je Izetbegović.

 

On je kazao da ove dvije stranke predstavljaju spregu koja drži stabilnost u državi.

 

"Kraj mandata je proizveo 70.000 radnih mjesta, pregovore oko MAP-a, pregovore sa EU. Stvorili smo pretpostavke da FBiH predstavimo kao najveće gradilište na Balkanu. To se desilo. To nisu obećanja", poručio je Izetbegović.

 

"Svaka buduća saradnja će biti bazirana na jasnom programu, nećemo reći difuzne stavove. Bit će precizno", izjavio je Izetbegović.

 

Izetbegović  je kazao i da će SDA ponuditi program sa tri ključna elementa.

 

"Mir, stabilnost i sigurnost BiH i na Balkanu. Reforme na EU putu, pozivat će se na poglavlja i masovnu izgradnju. To može stvoriti pozitivnu spiralu. Možemo imati najbolji mandat ako budemo imali zrelosti i pameti", poručio je Izetbegović.

 

On je kazao i to da je za SDA prihvatljivo sve što je bazirano na Ustavu, presudama Suda za ljudska prava, EU konvencijama.

 

Istakao je kako je loša percepcija da između naroda postoje problemi, konkretno između hrvatskog i bošnjačkog, te da je politika ta koja uvlači narode i građane.

 

"Politika stvara nervoze", izjavio je on.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još