Donesena odluka

Večernji list tvrdi: Na čelo FUP-a treba doći hrvatski policijski dužnosnik sa zavidnim iskustvom

Front30.11.18, 09:52h

Večernji list tvrdi: Na čelo FUP-a treba doći hrvatski policijski dužnosnik sa zavidnim iskustvom
Neovisni odbor je na prošloj sjednici Vladi FBiH predložio imenovanje Himze Selimovića za zamjenika ravnatelja FUP-a, ali Vlada još nije potvrdila ovo imenovanje

 

Neovisni odbor u Parlamentu Federacije BiH donio je konačno odluku o raspisivanju natječaja za izbor novog ravnatelja Federalne uprave policije (FUP), što znači da će uskoro završiti vladavina Dragana Lukača u ovoj instituciji, piše Večernji list BiH


Federalna uprava policije godinama je radila bez ikakvog nadzora, a teško je i pobrojiti sve kritike i optužbe na račun dugogodišnjeg ravnatelja ove entitetske institucije. Iako je više puta najavljivan njegov odlazak zbog raznih istraga i optužbi, ali i jednostavne činjenice da je odavno ispunio uvjete za mirovinu, Lukač do danas upravlja federalnom policijom. 


Javna je tajna da to, prije svih, ima zahvaliti Stranci demokratske akcije (SDA) koja je preko ministra unutarnjih poslova FBiH Aljoše Čampare, ali i drugih poluga vlasti, sprječavala svaki pokušaj smjene ili umirovljenja vječitog ravnatelja FUP-a, navodi Večernji list BiH. 


Više puta je Lukač i sam najavljivao povlačenje zbog “zdravstvenih razloga”, ali su ti termini uvijek prolongirani. Njegov odlazak tražili su svi oni koji su se u određenom trenutku našli na udaru SDA, od hrvatskih dužnosnika, koji su bili stalni predmet interesa FUP-a, do čelnika SDP-a Nermina Nikšića, koji je više puta ustvrdio kako je Lukač formirao poseban istražni tim protiv dužnosnika SDP-a. 


Neizvjesno je ko će zamijeniti Lukača na čelu FUP-a. Navodno je utvrđen tekst natječaja za izbor novog ravnatelja i on će uskoro biti dostupan javnosti. Zbog specifičnosti te pozicije sigurno je da će i broj kandidata koji ispunjavaju te uvjete biti ograničen. No, iako je riječ o poziciji koja bi morala biti depolitizirana, neće biti iznenađenje ako bošnjačke političke strukture, koje su i do sada imale najveći utjecaj u rad FUP-a, ponovno pokušaju instalirati “provjeren”, piše Večernji list BiH.


Neovisni odbor je na prošloj sjednici Vladi FBiH predložio imenovanje Himze Selimovića za zamjenika ravnatelja FUP-a, ali Vlada još nije potvrdila ovo imenovanje. Ravnatelj bi, pak, morao biti hrvatske nacionalnosti, što je i do sada bila praksa imajući u vidu nacionalni raspored pozicija u policijskom i generalnom sektoru unutarnjih poslova na federalnoj razini. 
 

Ključni događaj za otvaranje procedure izbora novog ravnatelja FUP-a dogodio se sredinom ove godine kada je Parlament Federacije BiH, unatoč političkim opstrukcijama SDA, odobrio imenovanje novog Neovisnog odbora, civilnog tijela za nadzor nad radom Federalne uprave policije. 


Ovo imenovanje bilo je potrebno izvršiti jer je prošlom Neovisnom odboru koji, između ostalog, bira ravnatelja FUP-a i prati njegov rad, mandat istekao 2015. godine. Tri godine trajalo je to razdoblje bez ikakve kontrole nad radom FUP-a, zaključuje Večernji list BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!