ISKUSNA PEDIJATRICA OTKAZ JE DALA PRIJE DVIJE GODINE

Njen odlazak sa KCUS-a odjeknuo je kao bomba, a sada je dio projekta Angele Merkel: Gdje je danas dr. Senka Mesihović-Dinarević?

Hronika29.11.18, 17:00h

Njen odlazak sa KCUS-a odjeknuo je kao bomba, a sada je dio projekta Angele Merkel: Gdje je danas dr. Senka Mesihović-Dinarević?
Njenu briljantnu karijeru upotpunjava saradnja s Akademijom nauka i umjetnosti Slovenije. Tako je uspjela i da ANUBiH bude dio projekta „Western Europe“, koji snažno podržava njemačka kancelarka Angela Merkel

 

 


Vrata londonskih, austrijskih, američkih, italijanskih i drugih bolnica širom svijeta otvorena su za dr. Senku Mesihović-Dinarević, koja slovi za najboljeg pedijatra u Bosni i Hercegovini i regionu.


No, dr. Mesihović-Dinarević najviše je na raspolaganju najmlađim pacijentima u našoj zemlji. Iako je u martu 2016. godine napustila mjesto direktorice Pedijatrijske klinike Jezero u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kao pedijatar subspecijalista kardiolog sada je angažirana na privatnoj poliklinici „Eurofarm“.


Briljantna karijera


- U svom gradu, u svojoj zemlji, na raspolaganju sam Bosancima i Hercegovcima - kazala je u razgovoru za Dnevni avaz dr. Mesihović-Dinarević.


Kako navodi Avaz, ona je bila prva na listi za odstrel aktuelne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović 2016. godine, kada je ova preuzela čelnu poziciju u najvećoj medicinskoj ustanovi u našoj zemlji. Dr. Izetbegović nisu previše zanimali ni biografija, ni znanje, ni iskustvo, ni činjenica da je dr. Mesihović-Dinarević jedini punopravni član Akademija nauka i umjetnosti (ANU) BiH na Koševu.


 Njen nagli odlazak odjeknuo je u javnosti kao bomba.


- Za razliku od mnogih, ja sam sama otišla, dala otkaz direktorici – ističe dr. Mesihović- Dinarević, o čijem radu i profesionalnosti pacijenti imaju samo riječi hvale.


Njenu briljantnu karijeru upotpunjava saradnja s Akademijom nauka i umjetnosti Slovenije. Tako je uspjela i da ANUBiH bude dio projekta „Western Europe“, koji snažno podržava njemačka kancelarka Angela Merkel.


- U januaru će biti tri godine otkako sam redovni profesor Medicinskog fakulteta u Mostaru. Ima me i u Rimu, Italiji, redovni sam profesor Evropskog univerziteta za mir - Ujedinjenih naroda - kaže za Avaz dr. Mesihović-Dinarević, koja više ne predaje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, ali ravnopravno širom svijeta dijeli katedru s kolegama iz SAD, Austrije, Španije, Njemačke, Japana, Belgije, Kanade, Francuske, Velike Britanije, Švicarske...


 Za Avaz je otkrila da radi na još jednom velikom i interesantnom projektu, u kojem učestvuju BiH, Slovenija i Hrvatska.


- Riječ je o novom markeru za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Već sada vršimo istraživanja budućih majki - trudnica. Dakle, kada se dijete rodi, gleda se da li ima neki kardiovaskularni rizik, pregleda se ultrazvučno srce, ultrazvučno veliki krvni sudovi, to radim sa dr. Vjekoslavom Križeljom, koji je šef KBC-a u Splitu – otkrila je za Avaz.

 
Evropska saradnja


Ponosno ističe da je u martu prošle godine bila domaćin predsjedniku Evropske akademije nauka i umjetnosti (EASA), prof. dr. Feliksu Ungeru, koji je na ANUBiH održao predavanje.


- Prof. Unger je značajno i veliko ime u svijetu medicine i kardiohirurgije, koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća napravio prvo vještačko srce. Član je mnogih akademija nauka i umjetnosti, izuzetno akademski plodan i cijenjen naučnik s više od 400 objavljenih naučnih i stručnih radova – podsjetila je dr. Mesihović-Dinarević.


 Na naše pitanje šta joj još od titula nedostaje, odgovorila je:


- Imam ih više. Sve sam ih nanizala.

 

Dio bogate biografije 


Doktor Mesihović-Dinarević diplomirala je kao student generacije na Medicinskom fakultetu 1982. godine. Dobitnica je nagrade “Dr. Bogdan Zimonjić” i Zlatne značke “Hasan Brkić”. Od 1982. bila je zaposlena na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a, a na poziciji šefice Klinike nalazila se od 2003. Objavila je više od 205 radova u domaćim i stranim medicinskim časopisima. 


Izlagala je na brojnim domaćim i svjetskim skupovima. Autorica je deset knjiga, brojnih priručnika, a bila je mentorica i u diplomskim radovima studenata.


Početkom marta 2016., a na osnovu njenog naučnog opusa, primila je diplomu člana Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salcburgu.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još