Na sarajevskom FPN-u oproštaj od angažiranog intelektualca

Filandra: Smrt profesora Hidajeta Repovca je nenadoknadiv gubitak za akademsku zajednicu

Hronika29.11.18, 13:23h

Filandra: Smrt profesora Hidajeta Repovca je nenadoknadiv gubitak za akademsku zajednicu
Profesor Hidajet Repovac bit će sahranjen danas u 14.30 sati na groblju Faletići

 

 

Zajednička komemorativna sjednica Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu, Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije povodom smrti profesora emeritusa Hidajeta Repovca održana je danas na FPN-u u prisustvu njegove porodice, kolega, prijatelja i studenata.

 

Dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra istakao je da je smrt profesora Repovca nenadoknadiv gubitak za akademsku zajednicu.

 

Profesor emeritus Ismet Grbo prisjetio se zajedničkg rada s profesorom Repovcem na FPN-u, istakvaši da je riječ o profesoru koji je proživio plodan radni vijek.

 

On je naglasio da je iza Hidajeta Repovca ostalo više od sto različitih radova. Također je naveo da je Repovac bio dekan Fakulteta političkih nauka i Fakulteta za kriminalistiku, te da je predavao i na Šumarskom, kao i Fakultetu islamskih nauka.

 

Prisutnima se obratio i dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Nedžad Korajlić, koji je kazao da će iza profesora Repovca ostati njegova mnogobrojna djela.

 

On je podsjetio da je Hidajet Repovac jedan od osnivača Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, kojem je dao nemjerljiv doprinos u staranju i razvoju.

 

Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović podsjetio je na angažman profesora Repovca u radu Asocijacije nezavisnih intelektualaca, podvukavši da je pripadao plejadi humanističke inteligencije, te da je bio angažirani intelektualac koji je tražio i od drugih intelektualaca da govore, da ne šute te budu odgovorni.

 

Hidajet Repovac rođen je 1945. godine u Sarajevu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Odsjeku sociologije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

 

Obavljao je dužnost dekana Fakulteta političkih nauka dajući poseban doprinos u njegovom očuvanju i djelovanju tokom rata. Pokrenuo je osnivanje Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a bio je i njegov profesor te dekan. Učestvovao je u osnivanju "Kruga 99", a bio je i njegov predsjednik.

 

Profesor Hidajet Repovac bit će sahranjen danas u 14.30 sati na groblju Faletići.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!