foto/ BBC piše o velikom projektu Filmskog centra sarajevo

Oživljava jedna od najsnažnijih filmskih uspomena na Sarajevo: Valter nastavlja svoj život u muzeju

Kultura28.11.18, 12:06h

Oživljava jedna od najsnažnijih filmskih uspomena na Sarajevo: Valter nastavlja svoj život u muzeju
„To je filmski muzej - nije posvećen samom narodnom heroju Vladimiru Periću Valteru, nego filmu koji nosi to ime

 

Njemački oficir von Dietrich izgovara rečenicu „Das ist Valter" („Ovo je Valter"), pokazujući službeniku Gestapoa na panoramu Sarajeva, dok se u pozadini sve glasnije čuje kultna muzika filma „Valter brani Sarajevo".

 

Ova scena više nije privilegija samo njemačkog glumca Hanja Hasea - može je doživjeti svaki posjetilac budućeg muzeja „Valter brani Sarajevo".

 

Projekat Filmskog centra Sarajeva, baštinika istorije bosanskohercegovačkog filma, trebalo bi da oživi jednu od najsnažnijih filmskih uspomena na Sarajevo.

 

„To je filmski muzej - nije posvećen samom narodnom heroju Vladimiru Periću Valteru, nego filmu koji nosi to ime.

 

Ali bit će tu riječi i o liku, koji je podloga za čitavu priču", kaže za BBC na srpskom direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković.

 

Kao što „Valter" nije bio klasičan film, ni muzej neće biti potpuno klasičan.

 

„Mi radimo muzej kao da radimo jedan film - radit će scenografi, kostimografi.

 

Pravimo rekonstrukciju scena iz filma, u minimalističkom izdanju", opisuje Duraković i najavljuje otvaranje muzeja za 2019. godinu.

 

valter-film

Film „Valter brani Sarajevo"


premijera 12. aprila 1972. godine
trajanje 133 minuta
režija: Hajrudin Krvavac
produkcija: Bosna film
glavne uloge: Velimir Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Rade Marković

Pretvaranje grada u muzej


Režiser filma Hajrudin Krvavac posvetio je „Valtera" građanima Sarajeva i njihovom herojskom ponašanju i otporu tokom Drugog svjetskog rata.

 

Vođeni i tom idejom, tvorci muzeja pretvorit će cijeli grad u muzej.

 

„Grupa mladih ljudi radi digitalnu aplikaciju za muzej: kada kupite kartu, skinete aplikaciju u kojoj će biti mapa lokacija koje su u vezi sa filmom", kaže Duraković.

 

Sigurno najpoznatija je ona koja je prva završena - vidikovac iznad grada na kome je snimljena završna scena filma pretvorena je u mjesto gdje se može napraviti fotografija, ali i ponešto naučiti o filmu.

 

„Kod Begove džamije, oživjet ćemo čuvenu scenu kod sajdžijske radnje, u kojoj se proslavio Rade Marković."

 

durakovic

Jasmin Duraković u prostorijama Filmskog centra Sarajevo koje će biti pretvorene u glavni muzejski prostor


Gestapo soba, soba pokreta otpora, figure glavnih likova - bit će to redovna postavka osnovnog izložbenog prostora u prostorijama samog Filmskog centra Sarajevo.

 

„Najveći dio budžeta su figure u prirodnoj veličini - za početak bismo napravili dvije-tri, a poslije ćemo i dodavati ako treba."

 

Duraković tvrdi da se muzej pravi za nekoliko desetina hiljada eura - prije svega jer sam Filmski centar već ima prostor koji želi pametno da iskoristi.

 

„Valter fest"


Dok muzej u Sarajevu nastaje, u Mladenovcu je 2018. godine održan prvi „Valter fest" - filmski festival domaće produkcije koji je ime dobio po slavnom jugoslovenskom filmu.

 

Velimir Bata Živojinović rođen je na teritoriji opštine Mladenovac, u selu Koraćica - njegovi roditelji su iz ovih krajeva", kaže za BBC na srpskom Branko Miloradović, direktor mladenovačkog Centra za kulturu.

 

Kao glavni motiv za pokretanje festivala koji se već poslije prve godine izborio za podršku Ministarstva kulture, u Mladenovcu navode čuvanje sjećanja na svog slavnog sugrađanina, ali i popularizovanje srpske kinematografije.

 

„Nismo se opredijelili samo za podršku ratnom filmu, već promovišemo domaću produkciju kojoj uvijek treba dati podstrek.

 

U pratećem programu idu filmovi Bate Živojinovića, a ideja je da svake godine imamo i nekog gosta koji je bliži akcionim filmovima, u kojima je Bata bio prepoznatljiv", kaže Miloradović.

 

Institucije iz Mladenovca i Sarajeva već su ostvarile kontakt i planiraju saradnju - upotpunjavanje priče o Valteru lakše ide uz legendu o Velimiru Bati Živojinoviću.

 


Život filma u novom dobu


Među šezdesetak zemalja u koje je distribuiran, bez dileme izdvaja se njegov uspjeh u Kini - „Valter" je tamo jedan od najpopularnijih stranih filmova, a Bata Živojinović bez konkurencije među stranim glumcima.

 

Potvđuje to i direktor sarajevskog Filmskog centra prepričavajući anegdotu sa otvaranja prve isturene pozicije muzeja, na sarajevskom vidikovcu.

 

„Kad je kineska turistkinja vidjela da smo dijaloge iz filma napisali na kineskom, ona je trčala od radosti, željela da se cijela porodica slika", prisjeća se Duraković.

 

Kaže i da podaci Turističke organizacije Sarajeva govore da je prijestonicu Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci 2018. godine posjetilo oko 25 hiljada kineskih turista - i da je to brojka zabilježena prije ukidanja viza koje su Kinezima bile neophodne za ulazak u BiH.

 

Potencijal od stotinak hiljada kineskih turista u regionu nije zanemarljiv - i tu ovaj muzej vidi svoju publiku.

 

Publiku, čije interesovanje se ne smanjuje ni činjenicom da većina glumaca iz filma više nije među živima.

 

„Od glumaca, samo je živ - Emir Kusturica", kaže Jasmin Duraković i uz osmijeh objašnjava da je to bilo njegovo prvo pojavljivanje na filmu i to u jednoj od masovnih scena gdje glumi mladog komunističkog aktivistu.


Da bi se sjećanje na film obnovilo, prije nekoliko godina pokrenut je veliki projekat pravljenja rimejka istorijskog spektakla.

 

Inicijativa Filmskog centra Sarajeva, „Jadranfilma" iz Zagreba i kineskih investitora ipak je pomalo zastala, ali Duraković kaže da se o njoj i dalje intenzivno razmišlja.

 

U međuvremenu se Valter, ipak, vraća u Sarajevo - za početak, kao muzejska figura u prirodnoj veličini.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!