BURAN POČETAK SJEDNICE

Tek primili mandat, pa već svađa u Parlamentu FBiH: Mušić (SDA) promijenio dnevni red, Mašić (SDP) ga osujetio

Front27.11.18, 13:57h

Tek primili mandat, pa već svađa u Parlamentu FBiH: Mušić (SDA) promijenio dnevni red, Mašić (SDP) ga osujetio
Damir Mašić (SDP) kazao je da dnevni red kako ga je iščitao Edin Mušić nije takav dogovoren na sastanku 12 političkih partija koje imaju zastupnike u Predsatvničkom domu Parlamenta FBiH

 

 


Konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nastavljena je nakon što su zastupnici preuzeli mandate.


Od 98 zastupnika 95 ih je primilo mandat. Ostali imaju rok do 6. decembra da se izjasne. U nastavku sjednice samo 95 ima pravo glasa.


Damir Mašić (SDP) kazao je da dnevni red kako ga je iščitao Edin Mušić nije takav dogovoren na sastanku 12 političkih partija koje imaju zastupnike u Predsatvničkom domu Parlamenta FBiH. On je kazao da se dogovor prekršio u dijelu kada je izbor predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg spojen u jednu tačku, piše Nap.ba.


Mašić je kazao i da Mušić nema više legitimitet, jer je izabran u Predstavnički dom PSBiH.


- Nelogično je da se bira u paketu. Bira se prvi predsjedavajući, jer druga dva moraju biti različitih nacionalnosti. Nek mi nadje neko da se ikada to biralo skupa – kazao je Mašić te zatražio da se jasno bira predsjedavajući, pa pod tačkom b dva dopredsjedavajuća.


Ismet Osmanović (SDA) kazao je da je dnevni red napravljen u skladu s poslovnikom.


Ne možemo položiti zakletvu dok ne imenujemo mandatno imunitetsku komisiju – istakao je Osmanović.


Asim Sarajlić (SDA) kaže da ne zna šta je praksa, ali da zna šta je poslovnik.


Dom ima predsedavajućeg i dva dopredsjedavajućeg. Ako mislite raditi step by step ne može tako. Ako u paketu predložite možda smo spremni i podržati – kazao je Sarajlić.


Irfan Čengić (SDP) kazao je da se rukovodstvo mora birati pod tačkom a i b. Edin Mušić je kazao da ima pravo promijeniti dnevni red na dan sjednice.


- Klubovi predlažu. Moramo vidjeti koje će nacionalnosti biti predsjedavajući – kazao je Čengić.


Na kraju je Mušić stavio na glasanje prijedlgo dnevnog reda da se prvo bira predsjedavajući, pa onda dva dopredsjedavajuća.


Klubovi SDA i HDZ nisu glasali. Prijedlog da se prvo bira predsjedavajući, a posebno dva dopredsjedavajuća dobio je podršku 51 zastupnika.

 

(Nap/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!