'Komšiluk zamijenjen komšićilukom'

Jergović: Do prije neki dan BiH je bila i srpska, i hrvatska, i muslimanska. A onda su bošnjački nacionalisti rekli...

Front26.11.18, 21:44h

Jergović: Do prije neki dan BiH je bila i srpska, i hrvatska, i muslimanska. A onda su bošnjački nacionalisti rekli...
I tako je započela likvidacija Hrvata iz Bosne i Hercegovine, njihovo pretvaranje u obespravljenu manjinu s obećanim pravima kakva su manjine imale u sultanskoj Turskoj

 

Književnik Miljenko Jergović povodom Dana državnosti BiH je objavio post na Facebooku koji je izazvao brojne reakcije, te ga stoga prenosimo u cjelosti:

 

- Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Tako je rečeno na današnji dan prije sedamdeset i pet godina. U tim je riječima temelj nove bosanske državnosti, te osnovni razlog zbog kojeg partizani kao ratni pobjednici nisu Bosnu i Hercegovinu podijelili između susjeda, nego su je uvažili kao zasebnu, ravnopravnu državotvornu cjelinu unutar Jugoslavije.

 

Cjelinu koju cjelinom čine njezini Srbi, Hrvati i Muslimani (Bošnjaci). Tako je to bilo i ostalo do prije neki dan.

 

A onda su bošnjački nacionalisti vjerske ili građanske inspiracije, slijedeći logiku koja je prethodno već uspostavljena u Republici Srpskoj, rekli da Federacija Bosne i Hercegovine nije i srpska, i hrvatska, nego je bošnjačka i bosanska, tobož građanska, pa još ostavljena Redžepu Erdoganu u amanet.

 

I tako je započela likvidacija Hrvata iz Bosne i Hercegovine, njihovo pretvaranje u obespravljenu manjinu s obećanim pravima kakva su manjine imale u sultanskoj Turskoj.

 

Kada sam tekst "Može li čovjek biti Bosanac" prvi put objavio, izazvao je bijes bošnjačkih nacionalista, koje sam onda lijepo jednog po jednog blokirao, onako kako činim i s njihovom srpskom i hrvatskom braćom. Većina njih je, zanimljivo, bila građanske ispiracije. Komšiluk je zamijenjen komšićilukom. Tekst "Može li čovjek biti Bosanac" objavljujem ponovo, u čast Zavnobiha, i neka je sretan Dan državnosti onima, ako takvih još ima, kojima Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Dok je ijednog takvog, ima i Bosne - napisao je Jergović na Facebooku.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 94

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još