Associated Press objavio šokantan podatak o kontroverznoj metodi

Uzbuna u svijetu: Rođene prve genetski modificirane bebe, otporne na HIV, koleru i velike boginje

Lifestyle26.11.18, 19:25h

Uzbuna u svijetu: Rođene prve genetski modificirane bebe, otporne na HIV, koleru i velike boginje
Mnogi poznati svjetski naučnici osudili su rad kineskog naučnika kao opasan jer je oko metode CRISPR-Cas 9 još mnogo nepoznanica.

 

Jesu li kineski naučnici kreirali “genetski modificirane bebe”? Agencija Associated Press (AP) objavila je danas da je kineski naučnik He Jiankui sa Southern University of Science and Technology u Shenzhenu koristio metodu CRISPR-Cas 9 kako bi modificirao embrije nastale medicinski potpomognutom oplodnjom kako bi eliminirao gen CCR5 s ciljem da bebe budu otporne na HIV infekciju, koleru i velike boginje. Prema AP-u ovaj su mjesec rođena i prva “CRISPR djeca”: dvije blizanke.

 

He Jiankui je, navodno, tu vijest objavio na jednoj konferenciji u Hong Kongu posvećenoj metodi CRISPR, no nema potvrde njegovih riječi iz neovisnih izvora niti je to i objavljeno u nekom naučnom časopisu. Mnogi poznati svjetski naučnici osudili su rad kineskog naučnika kao opasan jer je oko metode CRISPR-Cas 9 još mnogo nepoznanica.

 

CRISPR-Cas 9 jest metoda koja omogućava ciljano modificiranje ili zamjenu jednog ili više gena. Ova tehnologija naučnicima omogućava da na tačno određenom mjestu u DNK izrežu neki dio, neki neispravan gen, i eventualno ga zamijene drugim, ispravnim ili korisnim.

 

Prednost tehnologije je njena relativna jednostavnost, visoka preciznost i učinkovitost pa je primjenu već našla ne samo u razvoju novih terapija, uključujući i liječenje raznih vrsta tumora, nego i u poljoprivredi te biotehnologiji. Metoda je već korištena u modifikaciji defektnih gena na embrijima.

 

Prvi su to 2015. godine učinili kineski naučnici sa Univerziteta Guangzhou. Prošloga ljeta dr. Shoukhrat Mitalipov i njegovi suradnici s Oregonskog zdravstvenog i naučnog univerziteta u Portlandu pomoći CRISPR-a su genetski modificirali embrije tako da su popravili defekt na genu MYBPC3 koji dovodi do hipertrofične kardiomiopatije, vodećeg uzroka iznenadne smrti mladih sportista. Također, prošle jeseni tim britanske naučnice dr. Kathy Niakan iz Instituta Francis Crick u Londonu koristio je tu metodu za ciljano mijenjanje DNK embrija prvih sedam dana nakon oplodnje kako bi proučila ulogu ključnih gena u ranom stadiju razvoja ploda.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Arhiv/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!