zbog uvođenja takse od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije

Denis Zvizdić i Ana Brnabić u telefonskom razgovoru: Trebaju li Sarajevo i Beograd uzvratiti Prištini istom mjerom?!

Front24.11.18, 19:36h

Denis Zvizdić i Ana Brnabić u telefonskom razgovoru: Trebaju li Sarajevo i Beograd uzvratiti Prištini istom mjerom?!
Prema ovom saopćenju, Brnabić i Zvizdić su se u telefonskom razgovoru saglasili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region i proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta



 

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarali su danas putem telefona o mjerama Prištine kojima se uvode takse od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije, potvrđeno je Feni iz Ureda predsjedavajućeg. 


Kako su prenijeli beogradski mediji, pozivajući se na saopćenje Vlade Srbije, ni Srbija ni BiH neće zasad uvoditi recipročne mjere i potezati ishitrene poteze prema Prištini, "ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji". 


Prema ovom saopćenju, Brnabić i Zvizdić su se u telefonskom razgovoru saglasili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region i proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta. 


- Srbija i BiH ostat će privržene evropskim vrijednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, prije svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju (SSP) i CEFTA i pozvat će ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje članice EU, kao i UN misiju - UNMIK, da reaguje i utiče da se ukinu takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH ukinu - saopćila je Kancelarija za saradnju sa medijima. 


Brnabić i Zvizdić su se složili da je region prije uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa, krenuo u pravom smjeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u posljednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama. 


Oni su istakli da je posebno zabrinjavajuće i za BiH i za Srbiju činjenica da ovakvo ponašanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvođenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti daljnjem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu. 


Brnabić i Zvizdić dogovorili su se da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa EU i UN na rješavanju ovog, za region, gorućeg pitanja, navedeno je u saopćenju.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!