FOTO/ Pogledajte kako izgleda

U Sarajevu otvoren Studentski dom Islamske zajednice u BiH: Investicija od 8 miliona KM, ima 202 ležaja, 59 soba...

Hronika24.11.18, 14:38h

U Sarajevu otvoren Studentski dom Islamske zajednice u BiH: Investicija od 8 miliona KM, ima 202 ležaja, 59 soba...
Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović rekao je da studentski dom koji je danas otvoren predstavlja nastavake duge prakse brige našeg naroda i zajednice o studentima i onima koji su krenuli putem sticanja znanja i učenosti

 

Studentski dom Islamske zajednice u BiH, čiju je izgradnju finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske s više od osam miliona KM, danas je svečano otvoren u Sarajevu. 

 

Dom je namijenjen za smještaj studenata Fakulteta islamskih nauka i studenata drugih fakulteta u Sarajevu, i na pet etaža raspolaže prostorom od 4.745 kvadratnih metara sa 202 ležaja raspoređenih u 59 soba. 

 

studentski-centar-iz-u-bih-2

 

Reisu-l-ulema IZuBiH Husein ef. Kavazović rekao je da studentski dom koji je danas otvoren predstavlja nastavake duge prakse brige našeg naroda i zajednice o studentima i onima koji su krenuli putem sticanja znanja i učenosti. 

 

- Danas kvalitetno obrazovanje postaje privilegija bogatih. Projekti poput ovoga kao i brojne stipendije koje osigurava Islamska zajednica u domovini i dijaspori trebaju pomoći da sva naša djeca imaju barem približno jednake izgleda da dođu do kvalitetnog obrazovanja - istakao je Kavazović. 

 

studentski-centar-iz-u-bih-6

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je da je ulaganje u obrazovanje, nauku, razvoj i istraživanje sasvim sigurno najbolja i najprofitabilnija investicija. 

 

Naveo je da BiH nastoji da izgradi društvo znanja da bi mladim ljudima mogli dati znanje, vještine i kompetencije, ma koliko to u ovom trenutku izgledalo teško. 

 

studentski-centar-iz-u-bih-5

 

Turski ministar za kulturu i turizam Mehmet Nuri Ersoy potcrtao je da je za Tursku zajedništvo između dviju država i naroda, kao i prijateljstvo koje je svakim danom sve jače, od velike važnosti. 

 

Dodao je da je zaista uzbuđen i ponosan što prisustvuje otvaranju dva veoma značajna objekta, te poželio mnogo sreće korisnicima i upravi doma i stambeno-poslovne zgrade. 

 

studentski-centar-iz-u-bih-4

 

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc kazao je da se duboke i prijateljske veze između dviju zemalja svakodnevno produbljuju, a čemu posebno doprinose projekti kao što današnji. 

 

studentski-centar-iz-u-bih-3

 

Osim studentskog doma, danas će biti otvoren još jedan vakufski objekt - stambeno-poslovna zgrada u Odobašinoj ulici u Sarajevu.

 

 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!