ZAŠTO SVI ODJEDNOM ŠUTE?

Zabrinjavajuća tišina u slučaju ubistva sarajevskih policajaca: Šta ako istraga ide u pogrešnom pravcu?!

Hronika23.11.18, 08:23h

Zabrinjavajuća tišina u slučaju ubistva sarajevskih policajaca: Šta ako istraga ide u pogrešnom pravcu?!
Tišina je i u samom MUP-u KS. Policajaci među sobom ne pričaju o gubitku kolega. Ubija ih tišina koja je zavladala jer su svjesni da su to jutro mogli biti oni

 

Izvor: Patria

Piše: A. Varatanović

 


Slučaj ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića obavijen je zidom šutnje. Ubice nisu poznate skoro mjesec nakon brutalnog ubistva policajaca koji su bili na dužnosti u službenom automobilu. Barem nisu poznate javnosti.


Portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić na pitanje šta može reći o istrazi koju vodi to tužilaštvo kazala je: „Istraga je u toku.“


Prvih nekoliko dana nakon ubistva koje je uznemirilo građane Sarajeva vršeni su pretresi na više lokacija u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Palama, Sokocu, Mokrom, privođene desetine osoba iz kriminalnog miljea kojima su provjeravani alibiji, pronađeni ukradeni automobili i autodijelovi, ali ubice nisu privedene pravdi.


Sada je o svemu nastupila tišina. U ovom slučaju ta tišina je zabrinjavajuća. Na ulicama Sarajeva svakodnevno su stotine policajaca. Svjesni su da im je glava u torbi prilikom svake intervencije. Dodatnu težinu u obavljanju svakodnevnog posla stvara im saznanje da ubice njihovih časnih kolega nisu otkrivene. 


Tišina je i u samom MUP-u KS. Policajaci među sobom ne pričaju o gubitku kolega. Ubija ih tišina koja je zavladala jer su svjesni da su to jutro mogli biti oni. 


Iako je u ovakvim slučajevima potrebno sačuvati tajnost istrage i ne dozvoliti curenje informacija, s druge strane porodice, ali i javnost, imaju pravo znati da li se raspetljava ubistvo Šehovića i Vujinovića.


Advokat Ifet Feraget u razgovoru za agenciju Patria navodi da se na ovaj način porodice dodatno viktimiziraju jer nemaju blagovremene informacije.


- Prava istraga ubistva ide u svim smjerovima, ali ako ona ide u samo jednom smjeru i to pogrešnom, onda to može biti razlog ovakve tišine – kazao je Feraget.


Iako je iz MUP KS u više navrata isticano da se slučaj ubistva policajaca dovodi u vezu sa organiziranim kriminalom, odnosno automafijaškim grupama, za sada to nije bilo dovoljno da Državno tužilaštvo preuzme slučaj.


Posebno otežavajuća okolnost u cijeloj istrazi su i brojne saglasnosti koje se trebaju pribaviti prilikom pretresa na području Republike Srpske odakle je i privedeno najviše osoba dok je dvjema određen pritvor.


Jedan od uhapšenih nakon ubistva policajaca Srećko Trifković, obuhvaćen i predmetom Volan (Danilo Cicović i drugi), kojem je određen jednomjesečni pritvor, sumnjiči se za povezanost sa ubistvom dva policajca. Njegova advokatica Nina Kisić ranije je Patriji potvrdila da ne zna za šta se tačno njen branjenik sumnjiči.


- Ne znamo da li ga Tužilaštvo KS tereti za direktno izvršenje ubistva, da li da ima saznanja o tom ubistvu ili je nešto treće u pitanju. I to pokazuje sve mane istrage koja se provodi – kazala je Kisić koja je zatražila od Tužilaštva BiH preuzme predmet.


Advokat Feraget objašnjava da u fazi određivanja pritvora ne mora biti konačna kvalifikacija, već je dovoljan osnov sumnje. Isto tako napominje da sud nije vezan pravnim kvalifikacijama tužilaštva.


Drugom uhapšenom Slavenu Dakiću također je određen jednomjesečni pritvor. Dakić je uhapšen na području Rogatice sa još dvije osobe zbog krađe Range Rovera (ukraden u Sarajevu polovinom septembra), ali i spriječavanja dokazivanja koje se odnosi na slučaj ubistva dva policajca. On je negirao umiješanost u ubistvo sarajevskih policajaca.


Ako se ubistvo dva policajca zbog kojeg su angažirane sve policijske agencije u BiH ne može riješiti i pored svih dokaza koji upućuju na moguće izvršioce, onda se postavlja pitanje šta da očekuju građani. Neko ipak treba dati odgovore.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!