kolaps/ radnike čeka ulica

BAT uništio domaće brendove: 'Aura' već nestala iz BiH, hoće li uskoro i Drina?

Biznis Klub22.11.18, 16:55h

BAT uništio domaće brendove: 'Aura' već nestala iz BiH, hoće li uskoro i Drina?
Proces uručivanja otkaza uveliko traje, a sve će osjetiti i ekonomija države smanjivanjem prihoda i odlivom novca u druge zemlje

 

British American Tobacco je nedavno donio odluku da se najpoznatiji bh. brendovi cigareta „Aura“, „Code“ i „Diva“ više neće proizvoditi u Bosni i Hercegovini - pišu Vijesti.ba.


Navodno je pred gašenjem i omiljeni brend Bosanaca i Hercegovaca - „Drina“. Za početak, proizvodnja u BiH je značajno smanjena, a u skoroj budućnosti prestat će u potpunosti.

 

Na fotografiji kojom raspolaže ovaj portal, vidi se da je dio proizvodnje i u Rumuniji. “Aura“ sa slike proizvedena je u ovoj zemlji, proizvođač je BAT dok je FDS tek uvoznik.

 

aura

 

Umjesto u sarajevskim halama koje je BAT kupio zajedno sa Fabrikom duhana Sarajevo, naši prepoznati brendovi bit će, prema nekim navodima osim u Rumuniji, proizvođeni u Srbiji i u Hrvatskoj.

 

Osim toga, posljedično, ogroman broj radnika Fabrike duhana Sarajevo će završiti na ulici. Proces uručivanja otkaza uveliko traje, a sve će osjetiti i ekonomija države smanjivanjem prihoda i odlivom novca u druge zemlje.

 

BAT je prije dvije godine kupio Fabriku duhana Sarajevo i najavio njen brzi preporod. Umjesto toga – uslijedila je rasprodaja nekretnina, a potom i prebacivanje proizvodnje u druge države.

 

(Vijesti.ba/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još