novi vapaj

Pandža: Aluminij od petka više neće moći gomilati dugove prema svojim partnerima

Hronika19.11.18, 16:34h

Pandža: Aluminij od petka više neće moći gomilati dugove prema svojim partnerima
Pandža je pojasnio kako su proteklih desetak dana od svojih dobavljača dobivali sve sirovine neophodne za proizvodnju, s tim da ih nisu mogli plaćati u potpunosti i da je jedan dio tih sirovina ostao 'nepokriven'

 

V.d. direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža izjavio je u ponedjeljak kako Aluminij od petka, 23. studenoga, više neće moći gomilati dugove prema svojim glavnim parterima i da će morati plaćati sve sirovine što je, u kombinaciji sa sadašnjim cijenama struje za ovu tvrtku apsolutno nemoguće. 

 

Pandža je pojasnio kako su proteklih desetak dana od svojih dobavljača dobivali sve sirovine neophodne za proizvodnju, s tim da ih nisu mogli plaćati u potpunosti i da je jedan dio tih sirovina ostao 'nepokriven'. 

 

 - Mi smo redovno dobivali sirovine, a jedina njihova želja bila je da se, osim njih, kao poslovnih partnera, pojavi i Vlada FBiH i da se konačno riješi nešto po pitanju struje - kazao je Pandža. 

 

Govoreći o zaključcima Vlade FBiH u vezi Aluminija, Pandža je ocijenio kako je bilo govora da će Aluminij dobiti riješenu električnu energiju do kraja godine. 

 

- Mi u ovom momentu nismo riješili nabavku električne energije i ono što trenutno nabavljamo to je avansno 'dan za dan' i zadnjih petnaestak dana nalazimo se u režimu 'dan za dan'. 

 

U ovakvim uvjetima i u ovakvom načinu i režimu rada vrlo teško da možemo raditi dugoročno i ovo što ćemo nakon 23. studenoga morati nabavljati sirovine samo onoliko koliko možemo platiti, dovodi nas u neku nemoguću situaciju za dalji rad i za bilo kakvo ozbiljno planiranje i funkcioniranje firme kao što je Aluminij - ocijenio je Pandža. 

 

Podcrtao je kako je Vlada dosad imala dobru namjeru i dobru volju, što je i pokazala u svemu što je uradila.    

 

Nadalje, naglasio je, kako su predstavnici Aluminija imali razgovore s članovima Vlade, kao i zajedničke razgovore s direktorima elektroprivreda, gdje su pokušavali iznaći rješenje za probleme Aluminija. 

 

No, problem je uvijek isti, ističe Pandža, i uvijek se tiče cijene električne energije, posebno načina njezinog plaćanja.   

 

- Po tom pitanju, odnosno cijeni električne energije nismo napravili niti milimetra pomaka – kazao je v.d. direktora Aluminija. 

 

Što se tiče Vlade Republike Hrvatske, istaknuo je kako su i njoj uputili neke dopise, s obzirom na njezino učešće u vlasničkoj strukturi, no da do danas od Vlade RH nisu dobili nikakav odgovor.   

 

- U situaciji u kojoj se nalazimo i kako radimo ovo je zadnjih petnaestak dana nemoguća misija...Sve je ovo velika improvizacija, a ovakva firma se ne može voditi na tolikoj improvizaciji - zaključio je Pandža.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!