Formiranje vlasti

Čović: Razgovaramo sa svima, za HDZ BiH nema nepoželjnih partnera

Front19.11.18, 14:54h

Čović: Razgovaramo sa svima, za HDZ BiH nema nepoželjnih partnera
Poručio je kako za HDZ BiH nema nepoželjnih partnera te da je otvoren za razgovore sa svim stranama

 

 

Komentirajući razgovore o formiranju vladajuće većine na svim razinama, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je, manje-više, posao završen kada su u pitanju politički predstavnici srpskog i hrvatskog naroda, dodavši kako se čeka rasplet situacije među bošnjačkim strankama. 

 

- Kada je u pitanju srpski narod tu je praktički sve iskristalizirano, a kada je u pitanju bošnjački narod, još uvijek razgovaramo, rekao bih, više tiho nego glasno i tražimo rješenja. Što se mene tiče, nema koalicija u državi, entitetu i županijama, bez partnerstava koja za sebe moraju vezati vrlo jasno programe koje treba realizirati i ostvariti kako bi to bilo održivo i kako nam se ne bi opet dogodilo da nam se raspadne parlamentarna većina - kazao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice stranačkog predsjedništva na kojoj su analizirani rezultati Općih izbora. 

 

Poručio je kako za HDZ BiH nema nepoželjnih partnera te da je otvoren za razgovore sa svim stranama. 

 

- Što se mene, tiče svaka opcija koja ima legitimnost predstavljanja, ili kao pojedinačna ili kao grupna, može biti partner, i to partner isključivo oko Reformske agende u kojoj je prva točka Izborni zakon - poručio je prvi čovjek HDZ-a BiH. 

 

Dodao je kako se proteklog vikenda sastao s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a da će ove sedmice na razgovor pozvati lidera SDA Bakira Izetbegovića

 

Čović vjeruje kako će implementacija izbornih rezultata ići bez većih problema u županijama i na državnoj razini, no upitno je što će biti s federalnom razinom, odnosno popunjavanjem Doma naroda Federacije BiH. 

 

- U svakom slučaju ni u jednoj varijanti neće se puno kasniti. Ono gdje vidim problem to je Dom naroda s obzirom da tu postoje praznine. Mi imamo vrlo precizan stav: Izborni zakon mijenja se isključivo kroz parlamentarnu skupštinu jer je zakonodavac na toj razini i jedino tako možemo riješiti ovaj problem. Vidjet ćemo kako će to ići, da ne nagađamo previše - kazao je Čović. 

 

Govoreći o stranačkim aktivnostima i aktivnostima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, predsjednik HDZ-a BiH najavio je kako će se do kraja prvog mjeseca sljedeće godine održati sjednica tog sabora, a stranački sabor, koji će biti izvještajni i izborni, zakazan je za 27. april 2019. godine.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!