Sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana u režiji Sebastiana Kurza

Zvizdić u Beču: Zapaljive i radikalne retorike ne doprinose prevazilaženju teškog nasljeđa iz prošlosti

Front19.11.18, 12:12h

Zvizdić u Beču: Zapaljive i radikalne retorike ne doprinose prevazilaženju teškog nasljeđa iz prošlosti
Pozvao je premijere da ukažu na poteškoće na koje nailaze i na mogućnosti za prevazilaženje problema, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijeri ostalih zemalja Zapadnog Balkana razgovarali su danas u Beču o regionalnoj saradnji, perspektivama regiona te bilateralnim pitanjima i prevazilaženju eventualnih problema. 

 

Radni sastanak u Beču organizirao je kancelar Republike Austrije Sebastian Kurz s ciljem unapređenja regionalne saradnje, a prisustvovali su i premijeri Albanije, Crne Gore, Srbije i Kosova, ministar ekonomije Makedonije, te evropski komesari Johannes Hahn i Mariya Gabriel

 

Zvizdić je na pres-konferenciji istaknuo da je integracija zemlja zapadnog Balkana u Evropsku uniju cilj i ključni kohezivni faktor regije koji može osigurati stabilizaciju i privredni prosperitet te vladavinu prava uz poštivanje osnovnih prava i sloboda i demokratskih načela. 

 

Podvukao je da je BiH i dalje snažno privržena integraciji u EU, ističući da je priprema odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u završnoj fazi, izražavajući nadu da će jedan od prvih zadataka na početku mandata novog Predsjedništva BiH biti odlazak u Brisel s finaliziranim odgovorima, čime bi BiH ispunila sve uvjete za dobijanje kandidatskog statusa. 

 

Govoreći o bilateralnoj saradnji, Zvizdić je ukazao na potrebu da se evidentirani izazovi uspješnoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji trebaju i moraju prevazići prvenstveno kroz poštivanje već zaključenih sporazuma i prihvaćenih obaveza. 

 

Također, ukazao je na potrebu za održavanjem i unapređenjem redovnog dijaloga na svim nivoima s ciljem osiguranja konstruktivne komunikacije i saradnje u međusobnim odnosima. 

 

Skrenuo je pažnju na trend zapaljive i radikalne retorike visokih političkih funkcionera iz pojedinih zemalja regiona koji ne doprinose prevazilaženju teškog nasljeđa iz prošlosti i postojećih i budućih izazova, izražavajući nadu da će se takve poruke zamijeniti onim koje kreiraju prostor za mirno, stabilno i prosperitetno okruženje u regionu. 

 

Tokom sastanka, komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izložio je pregled stanja implementacije dogovorenih mjera oko stvaranja regionalne ekonomske oblasti zapadnog Balkana. 

 

Pozvao je premijere da ukažu na poteškoće na koje nailaze i na mogućnosti za prevazilaženje problema, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH. 

 

Kancelar Kurz je učesnike sastanka obavijestio o planovima Austrije tokom preostalog predsjedavanja Evropskom unijom i izrazio podršku rješavanju bilateralnih pitanja, te podstaknuo odlučujući napredak kako bi se unaprijedio proces evropskih integracija. 

 

Pozvao je učesnike sastanka na fokusiranje na postojeće obaveze i na predstavljanje novih zajedničkih projekata od strane WB6 koje će podsticati regionalnu saradnju, posebno u onim segmentima za koje već postoji dogovoreno finansiranje.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!