Skupštinsku većinu će činiti između 50 i 60, od ukupno 83 poslanika

Sutra prva sjednica NSRS, zakletvu polažu Dodik, Cvijanović, Salkić i Jerković

Front18.11.18, 11:19h

Sutra prva sjednica NSRS, zakletvu polažu Dodik, Cvijanović, Salkić i Jerković
Na prvoj sjednici novog saziva bit će izabran predsjednik Narodne skupštine RS, a odluka kojom se utvrđuje broj potpredsjednika bit će donesena uoči samog zasjedanja, dok će na kraju sjednice potpredsjednici biti izabrani

 

Konstitutivna sjednica novog, desetog, saziva Narodne skupštine Republike Srpske bit će održana sutra u Banjoj Luci.

 

Prije skupštinkog zasjedanja novoizabranim poslanicima bit će dodijeljeni certifikati Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

 

Sjednicom će predsjedavati radno Predsjedništvo koje čine najstariji poslanik ovog saziva Dane Malešević (DNS) te tri najmlađa poslanika iz tri partije s najvećim brojem poslanika, Denis Šulić (SNSD), Davor Šešić (SDS) i Aleksandar Glavaš (DNS).

 

Predviđno je i polaganje svečane zakletve narodnih poslanika, novoizabrane entitetske predsjednice Željke Cvijanović i potpredsjednika Ramiza Salkića i Josipa Jerkovića.

 

Također, svečanu zakletvu u entitetskom parlamentu položit će i član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik.

 

Na prvoj sjednici novog saziva bit će izabran predsjednik Narodne skupštine RS, a odluka kojom se utvrđuje broj potpredsjednika bit će donesena uoči samog zasjedanja, dok će na kraju sjednice potpredsjednici biti izabrani.

 

Parlament po poslovniku može imati do četiri potpredsjednika - po jednog iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, te jednog iz najveće opozicione stranke i jednog kako to odluče stranke većine.

 

Bit će pokrenute i inicijative za izbor delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i delegata u Vijeću naroda RS.

 

Budući da je krajnji rok za njihov izbor 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra do 15 sati, dostaviti Narodnoj skupštini liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda RS.

 

Po najavama predstavnika SNSD-a, skupštinsku većinu će činiti između 50 i 60, od ukupno 83 poslanika.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!