VIDEO/ Svi 'ratovi' kultnog muzičara

Zašto Branimir Štulić nije htio kafić u Sarajevu: 'Ima Ilidža, ima Igman, ima Himzo Polovina...'

Nedjeljni magazin13.11.18, 18:40h

Zašto Branimir Štulić nije htio kafić u Sarajevu: 'Ima Ilidža, ima Igman, ima Himzo Polovina...'
Misterij i pompa koji se vežu uz njegovo ime Štulića iritraju i daleko izvan granica prostora u kojima već odavno ima kultni status

 

Izvor: 100posto.hr

Piše: Barbara Marinović

 

Napustio je Johnny Štulić odavno ove naše prostore, no ima se potrebu tu i tamo javiti, nešto demantirati, izreći svoje mišljenje. Sveto Johnnyjevo ime bolje je ne izustiti uzalud. Mali Bog balkanskog glazbenog pokreta, mistik, poeta... Veliki je grijeh i gaf napravio Rade Šerbedžija kad je u jednom intervjuu izjavio da je sa Štulićem prijatelj. Šok i nevjerica u Nizozemskoj, pa se požurio Štulić opravdati da se ne druži sa Šerbedžijom te da nisu prijatelji. Zamjerio je redatelju i glumcu glazbenik tu izjavu, rekavši da preko njega reklamira vlastitu glazbenu turneju, naziva 'Meni se dušo od tebe ne rastaje', inače Štulićevu pjesmu.

 

 

'Nisam napravio nikakvu pjesmu za Šerbedžijinu predstavu, niti smo ikada bili prijatelji. Taj kazandžija Šerbedžija mračno laže. Johnny ga nikad nije zvao u šetnju po Zagrebu, niti mu je napravio pjesmu, niti su ikada bili prijatelji, upravo obrnuto, on je njega jednom zgodom, po svojoj želji, provozao svojim Mercedesom da bi s njime divno šutio, međutim, iskoristio je taj svoj poziv da tu pjesmu lakše otuđi i ubaci u svoju predstavu bez pitanja, dapače, da to sakrije, on nju potom i snimi, a sad već tim gnusnim lažima opravdava i sam razlog svog opakog postojanja. A nikad nisam bio prijatelj s njim i nikad ga u životu nisam nazvao (dapače, on je mene, i to mu je vjerojatno i najbolji opis u njegovoj knjizi), otuda, znajući veoma dobro da nikad ne bi dobio odobrenje da je koristi u toj predstavi, kao ni inače, on jednostavno izmisli cijelu priču, štoviše, da to još više zamuti, on nju potom i snimi, a sad, pored višegodišnjeg izvođenja (i drugih mojih pjesama, također), on već i turneju pod imenom te otuđene i oskvrnavljene pjesme radi (na kojoj i napravi karijeru tobožnjeg pjevača). Evo, teče već i 28. godina te spletke i kako svoju mrežu plete (sve više i više). Dakle, onamo Hrvatski slavuj, a ovamo bosanski Gruzijanac koji se izdaje za Srbina da bi ljetovao na Brijunima' objasnio je u demantiju za RTS Branimir Štulić.

 

Protiv kafića u Sarajevu

 

Nije ratovao samo sa Šerbedžijom, svojedobno je u intervjuu za portal Lupiga izjavio da mrzi idole te se protivi otvaranju kafića u Sarajevu, a koji nosi njegovo ime.

 

'To nema veze sa mnom. Ja sam, načelno, uvijek bio protiv toga. Mrzim idole, nikada nisam bio idol, nikome ne mogu da zabranim da mu budem idol, ali sigurno neću dozvoliti da to od mene rade. Ja sam protiv toga. To je prevara. Ima tamo milijune drugih imena - ima Ilidža, ima Igman, ima Himzo Polovina, ima njegovo vlastito ime, ali nikako ja, jer sam strogo protiv toga', rekao je Štulić.

 

Kada je predloženo da se Štulića uvrsti u lektire - i tu je negodovao, rekavši da ne voli škole i protivi se kićenju tuđim perjem. Boris Jokić, tadašnji voditelj ekspertne radne skupine, nije tada želio komentirati Štulićevo negodovanje.

 

Tužba protiv izdavača

 

Tužbe je Štulić digao 2015. i protiv srpske izdavačke kuće 'Plato' te diskografa 'Komuna' i 'Hi-Fi', a u Hrvatskoj protiv Croatia Recordsa, sve zbog kršenja autorskih prava i neovlaštenog iskorištavanja Azrine diskografije. Nanesena je Štuliću time prilična materijalna šteta te je za Blic izjavio tada da ne može, ali želi doći do novca koji zaslužuje.

 

Tada je predsjednik Uprave Croatia Recordsa Želimir Babogredac, demantirao Štulića, davši na uvid Jutarnjem sve ugovore koje je sa 'Azrom' potpisivao.

 

'Sudovi u Srbiji su bar prihvatili žalbe mojih odvjetnika, dok u Hrvatskoj nisu čak željeli ni započeti postupak. Ja sam zaista jedinstven slučaj vjerojatno u svijetu, da mi se za sve moje glazbene i literarne radove nisu plaćali zasluženi honorari. Mnogi misle da meni nije stalo do novca, ali ja ne razmišljam tako. Normalno je da dobijem novac koji sam pošteno zaradio. Nitko mi ne može uzeti dušu', rekao je tada Štulić.

 

Dodao je da se trideset godina eksploatiraju njegova djela, a sve je nazvao ozbiljnom krađom njegovog djela.

 

 

Nema putovnice, nema zdravstvenog osiguranja, nema bankovnog računa

 

Kada je prije sedam godina pustio ekipu srpske televizije Prva u svoj dom u Houtenu, izjavio je da ga za bivšu domovinu ne veže ništa, pa se na neki način obrušio na sve ono što je izgradio u mladosti. Ne sjeća se ničeg iz prošlog života, a u Nizozemskoj, rekao je tada, nema ni putovnice, ni zdravstvenog osiguranja, bankovnog računa. Svjetovne tričarije Johnnyju ne trebaju.

 

Bivši kolege lešinare mu opus

 

Štulić se obrušio, na kraju, i na bivše kolege iz Azre, optuživši ih u autobiografskoj knjizi 'Smijurijada', na Borisa Leinera i Mišu Hrnjaka, rekavši da lešinare njegov opus i žele na račun Azre zgrnuti novac. Misterij i pompa koji se vežu uz njegovo ime Štulića iritraju i daleko izvan granica prostora u kojima već odavno ima kultni status.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još