samoubistva, mobing, krađe, svađe, šuga...

Strava u sarajevskom staračkom domu: Niko ne zna šta se dešava kada se vrata zatvore, procurila šokantna priča...

Hronika13.11.18, 11:27h

Strava u sarajevskom staračkom domu: Niko ne zna šta se dešava kada se vrata zatvore, procurila šokantna priča...
U Gerontološkom centru potrebno je stvoriti uslove u kojima će korisnici uživati, a ne doživljavati najteže trenutke, kaže Dautbegović

 

Izvor: Oslobodjenje

Piše: Eldina Zolj- Balenović

 

Prema navodima radnika KJU Gerontološki centar, koji su poslali anonimno pismo na više adresa, stanje u ovoj ustanovi socijalne zaštite je katastrofalno. Između ostalog, štićenici su počeli dizati ruku na sebe, samoubistva, krađe, nestanci, otuđenja i svađe postali su svakodnevnica.

 

Zataškavanje


- Zbog mobinga jedna uposlenica je hitno izmještena na odjel Neuropsihijatrijske klinike i u teškom je zdravstvenom stanju. U KJU Gerontološki centar zataškava se neobjašnjiv nestanak korisnika A. D. i njegove imovine. U više navrata pojavila se i šuga. Bukvalno je opljačkan korisnik koji je nedavno preminuo, Č. A, kome su neposredno nakon smrti otuđena dva ručna sata i 700 KM. Jedan štićenik, B. A, nedavno se objesio, tvrde radnici. Zbog drastičnog pada kvaliteta usluga i nepodnošljivog stanja međuljudskih odnosa, te neprofesionalnog odnosa prema korisnicima mnogi korisnici su napustili ovu ustanovu.

 

- Radi prikrivanja profesionalnog i finansijskog haosa, koji je počinjen od političkog, korumpiranog i kriminalnog Upravnog odbora i četverogodišnjeg direktora Ismeta Skoke, sadašnji v.d. direktor Zijad Memišević je izložen psihičkom pritisku i prijetnjama te je zbog toga odlučio podnijeti ostavku, navedeno je između ostaloga u pismu radnika KJU Gerontološki centar.

 

Isto pismo stiglo je i na ruke Amele Dautbegović, ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a.


- Posljednje tri godine u više navrata je Ministarstvo vršilo nadzor u ovoj ustanovi. Bilo je anonimnih prijava da se vrši mobing, da su poljuljani međuljudski odnosi i sl, ali Ministarstvo nije nadležno za rješavanje ovih pitanja. Radnici su pokrenuli sudske postupke i čekaju da sud odluči. Naravno, mogao je određene mjere poduzeti i Upravni odbor, ali očito nisu imali snage, te su radnici pravdu morali potražiti na sudu. Međutim, na ove navode koji su jutros stigli u moju kancelariju ne može niko ostati imun. Odmah sam sazvala kolegij Ministarstva, šefa pravne službe, pomoćnicu, stručnu savjetnicu koja vrši nadzor iz finansijskog dijela i dala pisani nalog da kao ministar tražim i zahtijevam usmjereni inspekcijski nadzor na sve navode anonimne predstavke. Inspekcijski nadzor će činiti predstavnici Ministarstva, budžetske inspekcije, kantonalne uprave za inspekcijske poslove, odnosno inspektori rada, tržišne inspekcije i inspektori socijalne zaštite. U zavisnosti od njihovog nalaza planirat ćemo i poduzimati dalje korake. Spremna sam da slučaj predam na dalju nadležnost i postupanje MUP-u KS-a, Kantonalnom tužilaštvu, SIPA i svim agencijama za provođenje zakona, jasna je Dautbegović.

 

Inspekcija


Ministrica je spremna i održati sastanak sa uposlenicima Gerontološkog centra, ali tek nakon što se izvrši inspekcijski nadzor.

 

- Nećemo čekati ni dan. Čim se formira ovaj multidisciplinarni tim, krenut će nadzor, ukoliko se to ne desi danas, tim će sigurno sutra biti u Gerontološkom centru. U ime Ministarstva ćemo pokrenuti sve kako bi se utvrdila istinitost ovih navoda i odgovornost svakog pojedinačno, naglasila je Dautbegović.

 

S druge strane, Ismet Skoko, prozvani bivši direktor, tvrdi kako su navedene tvrdnje neistinite, te da je ponosan na svaki dan mandata.

 

- Uposlenica koja je završila na Neuropsihijatriji je bila jedna od boljih radnica s kojom nikada nisam imao problema. Poslije mene je ostala na svom radnom mjestu. Sadašnji v.d. direktor provodi mobing i prijeti otkazima. Što se tiče krađa od štićenika, ni to nije moguće jer se o svemu vodila evidencija. U svakom smislu sam poboljšao uslove u domu, promijenjeni su kreveti, opremljen vešeraj, dnevni boravak i nabavljeno sanitetsko vozilo, rekao je Skoko. Dodao je da je tokom njegovog mandata kapacitet centra bio popunjen i uvijek je na listi čekanja bilo 50-70 zahtjeva.

 

(Oslobodjenje/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook