Žrtve pripadnici siromašne zajednice

Bivši predsjednik Perua optužen za prisilne sterilizacije 2.116 ljudi

Hronika13.11.18, 10:39h

Bivši predsjednik Perua optužen za prisilne sterilizacije 2.116 ljudi
Fujimori, koji izdržava 25-godišnju kaznu zatvora zbog kršenja ljudskih prava, optužen je za događaje između 1996. i 2000., u posljednje četiri godine mandata

 

Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori i trojica njegovih ministara zdravstva optuženi su za prisilne sterilizacije 2.116 ljudi, objavila je u ponedjeljak udruga za prava žena.

 

Fujimori, koji izdržava 25-godišnju kaznu zatvora zbog kršenja ljudskih prava, optužen je za događaje između 1996. i 2000., u posljednje četiri godine mandata, prenosi Hina.

 

U tom je razdoblju sterilizirano 272.028 žena i 22.004 muškarca, većinom pripadnika siromašne zajednice Kečua u Andama, u sklopu vladina programa planiranja obitelji i reproduktivnog zdravlja.

 

Istragom, koja je tapkala u mraku 14 godina, utvrđeno je kako je u 2.166 slučajeva sterilizacija obavljena bez pristanka oštećenih ili odgovarajuće informacije, prenosi Hina.

 

Istražitelji su zabilježili i najmanje jedan slučaj u kojem je postupak rezultirao smrću te nekoliko koji su doveli do štetnih posljedica po zdravlje.

 

Uz Fujimorija, optuženi su i bivši ministri zdravstva Marino Costa, Eduardo Yong i Alejandro Aguinaga, Fujimorijev osobni liječnik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!