Podaci otkrivaju

Maloljetne trudnice u BiH: Sa 'stomakom do zuba' u školu, najmlađa porodilja ima samo 15 godina...

Hronika13.11.18, 09:52h

Maloljetne trudnice u BiH: Sa 'stomakom do zuba' u školu, najmlađa porodilja ima samo 15 godina...
Po zakonu one su kategorija redovnih učenika i imaju pravo polaganja razrednih ispita. Njihovo pohađanje nastave zavisi od dogovora s njima i roditeljima

 

U Republici Srpskoj tokom 2017. godine zabilježeno je 99 maloljetničkih trudnoća, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS, a najmlađe trudnice su imale samo 15 godina.


U Institutu za javno zdravstvo RS navode da su dvije trudnice imale 15 godina, njih 10 bilo je staro 16 godina, 30 ih je imalo 17 godina, a 57 osamnaest godina.

 

U Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) kažu za Nezavisne da je u Klinici za ginekologiju i akušerstvo 2017. godine zabilježeno devet maloljetnih porodilja, a od početka ove godine 11 maloljetnica je na svijet donijelo dijete.

 

U srednjim školama u RS kažu da su slučajevi maloljetničkih trudnoća ipak sve rjeđi, jer su učenici prosvjećeniji o važnosti kontracepcije.

 

Dodaju da, iako zakonski nije precizirano kako škole treba da se ponašaju u ovakvim slučajevima, škole se ipak trude izaći u susret maloljetnim roditeljima, ali nerijetko trudne učenice napuštaju školu.

 

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije, kaže da su prošle godine imali dvije učenice trećeg razreda koje su ostale trudne, obje su bile punoljetne i završile su školu.

 

"Uvijek se trudimo da izađemo u susret tim učenicama. Po zakonu one su kategorija redovnih učenika i imaju pravo polaganja razrednih ispita. Njihovo pohađanje nastave zavisi od dogovora s njima i roditeljima", rekao je Vasiljević.

 

Dodaje da su prije imali slučajeve da učenice zbog trudnoće odluče napustiti školu.

 

"Sada je to rijetkost, jer se i mi trudimo da im omogućimo da završe školu s vršnjacima. Dosta se radi na podizanju svijesti o neželjenim trudnoćama preko medija, nevladinih organizacija, a i mi u školi imamo programe edukativnog karaktera, putem kojih informišemo naše učenike o važnosti kontracepcije", kazao je Vasiljević za "Nezavisne".

 

Prema riječima Valentine Sovilj, predsjednice Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, prije nekoliko godina u jednoj srednjoj školi u Prijedoru imali su  situaciju da se učenica porodila između dvije školske godine i nastavila nesmetano da pohađa sljedeći razered.

 

"U slučaju maloljetničke trudnoće uglavnom se desi da roditelji odluče da njihove kćerke ne idu u periodu visoke trudnoće na nastavu", rekla je ona.

 

Prema njenim riječima, zakonski nije propisano šta bi trebalo da se uradi u takvim situacijama kad neka srednjoškolka ostane trudna.

 

"Mi jedino kao ljudi možemo da pomognemo tim djevojkama tako što im olakšamo raspored časova”, objašnjava Soviljeva te ističe da je današnja omladina prosvjećenija u odnosu na onu prije desetak godina.

 

(Nezavisne/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!