Dogoverena koalicija s Čovićem

Dodik: Bošnjačka politika ne smije napraviti grešku kao Srbija

Front12.11.18, 14:16h

Dodik: Bošnjačka politika ne smije napraviti grešku kao Srbija
Dodik je nakon sastanka rekao da se danas nije govorilo na štetu trećeg, te pozvao reprezentativne predstavnike Bošnjaka da im se pridruže

 

Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, predvođene liderima stranaka Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, razgovarale su danas u Istočnom Sarajevu o formiranju vlasti nakon oktobarskih Općih izbora. 

 

Kako su predsjednici stranka kazali, više nego zadovoljni su ostvarenim rezultatima budući da su obje stranke osvojile više glasova nego u ranijim izbornim ciklusima, zbog čega su najavili da će zajednički raditi na formiranju vlasti od kantonalnog do državnom nivoa. 

 

Napomenuli su da je ovo jedan u nizu sastanaka, ali su i naglasili da sve što su danas dogovarali nije protiv trećeg te su pozvali reprezentativnog predstavnika Bošnjaka da zajednički učestvuje u vlasti te rješavanju nagomilanih pitanja. 

 

Bošnjaci, ne griješite kao Srbi!
Dodik je istakao i da su bošnjačke političke elite danas najodgovornije za stanje u BiH, te ih je pozvao da ne naprave grešku koju je napravila Srbija u bivšoj Jugoslaviji, ističući važnost poštivanja konstitutivnosti sva tri naroda.

Lider SNSD-a Milorad Dodik smatra da politički predstavnici moraju preuzeti odgovornost za procese u državi i raditi na uspostavljanju uspješne BiH, ponovno zagovarajući ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH te iznoseći niz osuda prema međunarondoj zajednici i kazavši  da je BiH predugo pod patronatom. 

 

Dodik je podvukao da je saradnja dvije partije dugogodišnja i da dobro funkcioniraju te da su se partneri ponašali u skladu s dogovorima i odlukama, najavljujući  da će se i sada zalagati za to da BiH što prije dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali i da se ojača suverenitet BiH. 

 

Istaknuo je potrebu da se izmijeni Izborni zakon čije manjkavosti su se, kaže, i u ovom izbornom procesu pokazale, napominjući da će koordinirati sve aktivnosti u funkciji napretka na svim nivoima u BiH, ali u skladu sa Ustavom i ustavnim uređenjem BiH, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. 

 

Dodik kaže da su oni spremni formirati vlast u Republici Srpskoj već do kraja ovog mjeseca, ali kada je u pitanju Federacija BiH, lider SNSD-a najavio da neće dozvoliti konstituiranje Doma naroda Federalnog parlamenta dok se ne popuni Klub Srba. 

 

- To nije ultimatum nego ustavna obaveza - kaže Dodik, koji je dodao da je na današnjem sastanku razgovarano kako uspostaviti konstitutivnost Srba u kantonima gdje to do sada nije ostvareno u skladu sa Ustavom. 

 

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da je važno uspostaviti dobru saradanju među partijama koje mogu osigurati stabilnu većinu, kazavši da je na državnom nivou u posljednje dvije godine napravljen zastoj zbog nepostojanja stabilne parlamentarne većine. 

 

Dodao je da postoji jasna sagasnost na putu BiH ka Evropskoj uniji, ali je podvukao i da je ključni problem riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona kako se više nikada ne bi došlo u situaciju da jedan narod drugom bira predstavnike. 

 

Napomenuo je da je HDZBiH ostvario najbolji izborni rezultat u posljednjih 20 godina, ali uz sve to, kako je kazao,  "nemate hrvatskog člana Predsjedništva BiH, no to je realnost koju treba sagledati realno jer je ovakav izbor nelegalan, neustavan i nelegitiman". 

 

Na pitanje novinara da li će o formiranju vlasti razgovarati sa SDA, Čović je kazao da je već razgovarao sa liderima SDA i SBB-a, Izetbegovićem i Radončićem, te da će se razgovori nastaviti s ciljem formiranja stabilne parlamentarne većinbe. 

 

U delegaciji HDZ-a bili su, između ostalih, Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto i Marinko Čavara, a u delegaciji SNSD-a su, između ostalih,  Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Sredoje Nović i Zoran Tegeltija.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još