video/ nakon najave izetbegovića o mogućem koaliranju

Dunović: Nije bilo poziva iz SDA, ako bude, vidjet ćemo šta odgovoriti... Neće to biti jednostavni razgovori...

Front09.11.18, 15:16h

 Dunović:  Nije bilo poziva iz SDA, ako bude, vidjet ćemo šta odgovoriti... Neće to biti jednostavni razgovori...
To je u Sarajevu izjavio kadar te stranke Milan Dunović, aktuelni potpredsjednik Federacije BiH, na molbu novinara da se očituje povodom jučerašnje izjave na pres-konferenciji predsjednika SDA Bakira Izetbegovića

 

Ukoliko Stranka demokratske akcije pozove Demokratsku frontu (DF) na razgovore o formiranju postizborne vlasti na državnom odnosno federalnom nivou, DF će odgovoriti u skladu s momentom, odnosno vidjeti na osnovu čega je pozvan, šta su zahtjevi i sl. 

 

To je u Sarajevu izjavio kadar te stranke Milan Dunović, aktuelni potpredsjednik Federacije BiH, na molbu novinara da se očituje povodom jučerašnje izjave na pres-konferenciji predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o mogućnosti razgovora predstavnika dviju stranaka za eventualno koaliciono participiranje u vlasti. 

 

Dunović je naglasio da u principu ne može cijeniti događaje na osnovu jedne pres-konferencije, kao i da Demokratska fronta nije pozivana ako je eventualno i bilo kakvih poziva iz SDA drugim političkim faktorima za formiranje novih vlasti na državnom odnosno federalnom nivou. 

 

Za Stranku demokratske akcije, kao relativnog izbornog pobjednika na tim nivoima, kako je naveo, ističe da na nivou Kantona Sarajevo ona nije dvotrećinska skupštinska snaga te da, s druge strane, u dobrom pravcu idu kontakti drugih šest stranaka, među kojima je i DF, o mogućem formiranju vlasti bz SDA. Dunović smatra da će za mjesec dana biti poznat ishod te inicijative mada dodaje da se unaprijed ne može ništa tvrditi budući da je u igri više političkih aktera. 

 

Vezano za formiranje novog saziva Doma naroda Federacije BiH, Dunović ističe da će, u skladu s trenutnom pozicijom, on učiniti pravno sve što može ako Centralna izborna komisija BiH nametne kao kriterij rezultate popisa iz 2013.  Ukoliko bi ta odluka ignorisala sadašnju ustavnu odredbu, Dunović bi postupio prema onome što mu nalaže zadaća radnog mjesta, kazao je. 

 

Smatra da će razgovori o formiranju novih vlasti državnog i entitetskog nivoa biti teški i zahtjevni, ali ne misli da zbog toga treba da stane život, odnosno da ne budu doneseni budžeti na tim nivoima za narednu godinu. 

 

Konkretno u Federaciji, ako i se i oduži formiranje Doma naroda, o budžetu može odlučivati sadašnji saziv, dodao je, dok je još jedna mogućnost - donošenje odluke o privremenom finansiranju. 

 

 

(Fena/mr)Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!