Željeznice FBiH nakon višesatne blokade

Podnijet ćemo tužbu protiv MUP-a USK jer su nezakonito zarobili voz u Bihaću!

Hronika09.11.18, 13:18h

Podnijet ćemo tužbu protiv MUP-a USK jer su nezakonito zarobili voz u Bihaću!
Zahtijevaju, kako navode, hitnu intervenciju nadležnih organa i deblokadu "BH voza" u cilju uspostave redovnog željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo

 

Željeznice Federacije BiH saopćile su da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona ponovo danas, kako navode, nezakonito zarobili "BH voz" - 714 u Bihaću te je uslijedilo "nasilno prekidanje odvijanja redovnog putničkog željezničkog saobraćaja na relaciji Bihać-Sarajevo". 

 

Iz ovog preduzeća navode da je to urađeno zbog 146 migranata, ali da je onemogućeno putovanje i drugim putnicima, sa kupljenim kartama da nesmetano putuju na ovoj relaciji. 

 

Ističu da o ovakvom postupku pripadnika MUP-a USK, Željeznice FBiH nisu zvanično obaviještene zbog čega su najavili da će podnijeti tužbu za nadoknadu štete od Vlade USK-a te podnijeti prijave protiv ministra i komesara MUP-a USK. 

 

Zahtijevaju, kako navode, hitnu intervenciju nadležnih organa i deblokadu "BH voza" u cilju uspostave redovnog željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo. 

 

Napomenuli su da su Željeznice FBiH o problemu migranata izvještavale Ministarstvo sigurnosti BiH, Vladu Federacije BiH, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, MUP FBiH, MUP Kantona Sarajevo, Vladu USK-a, MUP USK-a  i ostale nadležne organe i institucije, ali nisu dobili odgovor. 

 

Iz ovog preduzeća naglašavaju da su pretrpjeli materijalne i nematerijalne štete te da je narušena osnovna funkcija željeznica - nesmetan i siguran transport roba i putnika. 

 

Željeznica nema pravo legitimiranja putnika osim za slučaj kada po osnovu identifikacionog dokumenta ostvaruje pravo na određenu povlasticu te ne može uskratiti pravo prijevoza osim ako to nije predviđeno posebnim propisima ili odlukama nadležnih administrativnih organa. Zbog svega toga zatražili su hitno djelovanje nadležnih institucija u iznalaženju sistemskog rješenja u cilju redovnog i sigurnog odvijanja željezničkog saobraćaja, kao i smjernice za dalje postupanje u ovim uvjetima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Željeznica FBiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!