VIDEO/ Denis Zvizdić o dodatnom porezu na bh. robu

Ovo nije prvi pokušaj da Kosovo privuče pažnju na sebe, očekujem hitnu reakciju CEFTA sekretarijata!

Front07.11.18, 19:55h

Ovo nije prvi pokušaj da Kosovo privuče pažnju na sebe, očekujem hitnu reakciju CEFTA sekretarijata!
Nismo još zvanično dobili dokument da bismo se mogli i zvanično o njemu očitovati - kazao je Zvizdić novinarima

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da je odluka Vlade Kosova da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i BiH u suprotnosti s osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e (Centralno evropski sporazum o slobodnoj trgovini).

 

Iz tih razloga u naredna dva dana tražit će se hitna reakcija CEFTA sekretarijata i drugih nadležnih tijela.

 

- Ova odluka je praktično drugi ili treći pokušaj Kosova da na takav način privuče pozornost na sebe - svoj ekonomski status. Nismo još zvanično dobili dokument da bismo se mogli i zvanično o njemu očitovati - kazao je Zvizdić novinarima.

 

Očekuje da će Evropska komisija promtno djelovati i da će ova odluka najdalje u narednih nekoliko dana biti stavljena van snage.

 

U protivnom dodaje da BiH neće prisustvovati narednom ministarskom CEFTA sastanku, koji je zakazan za mjesec dana u Prištini.

 

U slučaju da takva odluka potraje, navodi da postoji mogućnost recipročnih uvedenih mjera.

 

- Mislim da će Vlada Kosova, kao što je to uradila i prethodnih puta, povući odluku poslije jasnog obrazloženja da ona nije u skladu sa važećim aktima CEFTA sporazuma, čiji su oni članovi i kojom trenutno predsjedavaju - poručio je Zvizdić.

 

Mjeru, koja podrazumijeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu s porijeklom iz Srbije i BiH, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u te dvije zemlje, predložio je ministar trgovine Kosova Endrit Šalja tvrdeći da su takvi potezi međunarodna praksa.

 

U reagovanju visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini rečeno je da ove mjere predstavljaju jasno kršenje CEFTA-e i da Evropska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsjedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA i da opozovu ovu mjeru.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!