NEDŽAD S. HADŽIMUSIĆ/ ODBROJAVANJE (7)

Prije nego nam bude bolje, biće još gore: Može li se naš rat projicirati na današnju, sutrašnju Ameriku i Europu?!


07.11.18, 15:43h

 

 Prethodne nastavke možete čitati ovdje

 

...15. Prije nego nam bude bolje, biće još gore


Danas (večeras), 6. novembra/studenog biće održani parlamentarni tzv. midterm izbori u SAD-u, na poluvremenu prvog predsjedničkog mandata Donalda Trumpa. Radi se o svojevrsnom referendumu o (ne)povjerenju sadašnjem stanaru Bijele kuće kakvog Amerika i Engleska, ni bogati Zapad niti nekad proleterski Istok u pojedinačnoj & zajedničkoj istoriji, doskora vidjeli nisu.


U rečenom kontekstu, moj drug Šore (Rešad H.), generacija iz II gimnazije, prvi susjed na Gorici, Avde Jabučice 36, 71000 Sarajevo, negdje s početka Trećeg balkanskog rata (duga je priča) na Sretnom Stalnom Boravku u Vankuveru (Kanada), danas mi šalje ovo njegovo glasno razmišljanje: ‘... tamo, augusta 1991., ponio sam sa sobom tri toma "Uspon i Pad Trećeg Rajha" Williama Shirera da ga ponovo iščitavam. Prepoznao sam likove, strukturu, opaku doktrinu identičnu onoj pred raspad bivše Juge, koja se vidjela iz aviona i ‘cvjetala’ u njenom glavnom gradu.


Danas ne trebamo ići predaleko u istoriju da prepoznamo slijed događaja, atmosferu i napetost u Kanadi susjednoj Trumpovoj Americi, samo 25 godina poslije. Previše je sličnosti u slijedu događaja sa našim predratnim prepucavanjima. Isti "pattern" sto bi rekli ovdje. Količina mržnje u pismima čitalaca i inače u medijima onda je čak bila manja nego na današnjim Twitteru, Facebooku i drugim online sranjima. Mi smo završili u najgorem mogućem scenariju, u krvi do koljena. Može li se naš rat projicirati na današnju, sutrašnju Ameriku (SAD), Europu?


Da ne bude zabune, na jednom od posljednjih predizbornih skupova, izuzetno proaktivni predsjednik Trump je oralno i znakovitim gestikuliranjem dao nedvosmislen pečat rasističkoj političkoj filozofiji njegove administracije: ‘(...) Zamislite, naše političke protivnike Demokrate promovira Barack Husein Obama.’


Od ovog gore, nema goreg preludija za predstojeće izbore za Europski parlament, maja/svibnja 2019. Podsjetimo se, Trumpov guru (Stephen Bannon) je u Bruxellesu već podigao mein kampf ‘šator’. Ali, za svaki slučaj, pričekajmo rezultate američkog ‘referenduma’.


16. Misli globalno, djeluj lokalno


Neki dan u *Zapadnom Raffaelu, opet sa posebnim zadovoljstvom, sretnem **profesora emeritusa na Sarajevskom univerzitetu, pravomoćno i trajno presuđenog šezdesetosmaša, sarajevskog Mostarca Zdravka Grebu.


Tek što smo sjeli, profesor mi je - sa stanovitom notom ponosa - pokazao hrpu knjiga sa adekvatnim eye-catching naslovima koje je to popodne nakupovao specijalno za njegove unuke - šta košta da košta. Iz ličnog iskustva, to legalno i legitimno podmićivanje & korupcija naših najdražih, nije mi nimalo strano. ‘Upućeni’ znaju da je osjećaj veličanstven, apsolutno neprocjenjiv - vjerujte nam na riječ.


Potom, onako čisto autsajderski (vizavi uvaženog, non-stop budnog Kluba bh. Intelektualaca 99 koji je u nedelju održao nikad bolju sesiju, a predsjednik ove NGO odličan vezani pledoaje na N1!) lagano smo se dohvatiili neizbježnih tema koje život znače. Prvenstveno ovih u neposrednom post-izbornom pejzažu.


Da ne bude zabune, evo i naših sasvim transparentnih, prepoznatljivo šezdesetosmaških zaključaka tom prigodom. Bilateralno usaglašenih ne 49, ne 51, nego 100 posto:


(a) preliminarni izborni rezultati sasvim nesporno jedine-naše-stranke jer su ostale samo 'svoje' ili njihove, nisu ok. Naravno, riječ je o SPU (Stranka penzionera/umirovljenika), čija ‘sestra’ je doskora u vladi Slovenije imala ministra vanjskih poslova, pa ministra odbrane (!).Naime, osvanuli preliminarni rezultati su drastično u neslavnom raskoraku sa realnim potencijalima SPU, odličnim kandidatkinjama i kandidatima za sve nivoe vlasti osim za Predsjedništvo BiH & izbornim tijelom od preko pola milijuna glasača/građana (!!!), i to samo u Federaciji BiH;


(b) konzekventno, uskoro bivšem rukovodstvu SPU i njenom ovoizbornom štabu treba odati priznanje za uložene napore ali i (ponovno) ukazati na totalno neučinkovit trud & pogrešnu izbornu strategiju, te prihvatiti njihove logične, pojedinačne ostavke;


(c) u skladu sa Statutom, demokratski izabrati novo rukovodstvo SPU i usvojiti njen novi, konstruktivan koncept kojim će ova stranka na narednim izborima postati polivalentnom partnerkom, umjesto najodanijom robinjom dominantnih političkih subjekata u BiH.


Na kraju, strogo inter nos, principijelno smo podcrtali da je jako bitno redovno usklađivanje visine mirovina sa realnim troškovima života kao i - da iste traju i traju i traju.


Nastaviće se...


*urbana šifra za kultni sarajevski bistro 'Kod Cuce', koji sa prima restoranima 'Nostra Cucina' i 'Vinoteka Topich' čini magični trokut u pasažu iz Titove ulice do Salomove Palate.

**nobless oblige - nekad ovlaštenog poslodavca potpisniku ovih redova na regionalnom ogranku post-diplomskog studija European Master on State Management, Modul International Organisations and International Relations.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!